Gå til indhold

Danmark tiltrækker flere højtuddannede fra udlandet

07. juli 2010
Stadig flere højtuddannede søger til Danmark. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen hilser udviklingen velkommen og håber, det kan være med til at skabe vækst i Danmark.

Flere udlændinge med en lang videregående uddannelse eller en forskeruddannelse får vurderet deres udenlandske uddannelse hos Styrelsen for International Uddannelse.

– Hvis vi vil skabe vækst i Danmark, er det nødvendigt, at virksomhederne har adgang til højtuddannet arbejdskraft. Det skal dels ske ved, at flere danske unge tager en uddannelse og dels ved at tiltrække og fastholde internationale talenter. Det er derfor meget glædeligt, at stadig flere højtuddannede udlændinge ønsker at arbejde i Danmark, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Andelen af vurderinger, hvor ansøgeren har en lang videregående uddannelse eller en forskeruddannelse, er steget fra 35 pct. i 2008 til 45 pct. sidste år. Samtidig er det samlede antal vurderinger mere end fordoblet på to år, og ca. 2.900 vurderinger i 2009 er 38 pct. flere end i 2008.

Tallene fremgår af den årlige beretning om vurdering og anerkendelse af udenlandske uddannelseskvalifikationer, som videnskabsministeren netop har afleveret til Folketinget.

En stor del af stigningen skyldes et markant stigende antal vurderinger til brug for Udlændingeservice, der tager stilling til ansøgninger om opholdstilladelse efter greencard-ordningen. Men også vurderinger med andre formål var i fortsat vækst, nemlig til knap 2.000 vurderinger i 2009, otte procent flere end året før.

Stigningen i antallet af vurderinger af uddannelser til brug for greencard-ordningen kommer især fra ansøgere fra Pakistan og Indien.

Til trods for den øgede sagsmængde blev sagsbehandlingstiden for en vurdering fra Styrelsen for International Uddannelse i 2009 holdt uændret på 27 dage i gennemsnit.

Vurderingerne er et tilbud, som hovedsagelig bruges for at lette jobsøgning i Danmark. Men også inden for de erhverv, hvor der kræves en autorisation, har flere med udenlandske kvalifikationer søgt at få dem anerkendt i Danmark. Især en øget søgning til danske sundhedserhverv som sygeplejerske og læge førte til, at der i 2009 blev udstedt over 2.200 autorisationsafgørelser.


For yderligere information kan pressemedarbejder Charlotte Holst kontaktes på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside