Dansk fødevareforskning er i verdensklasse
Formålet med kortlægning af dansk fødevareforskning er dels at få et samlet og aktuelt overblik over dansk fødevareforskning i både den offentlige og private sektor, dels at få viden om hvordan dansk fødevareforskning klarer sig i international sammenhæng.
Kortlægningen viser, at fødevareforskning er et middelstort dansk forskningsfelt. Fødevareforskning udgør således ca. 6 procent af de samlede forsknings- og udviklingsårsværk i den offentlige og private sektor.
Kortlægningen viser også, at hovedparten af fødevareforskningen i den offentlige sektor kan relateres til den første del af kæden fra jord/hav til bord, det vil sige jordbrug, planter, husdyr, fiskeri og akvakultur samt den forskning, der ligger til grund herfor, mens en mindre del af vores forskning kan relateres til den sidste del af kæden, det vil sige forskning inden for forarbejdning, pakning, lagring, distribution, handel, forbrug mv.
Derudover viser kortlægningen, at den danske fødevareforskning klarer sig rigtig godt i international sammenhæng. Danmark er således det land i OECD med den største publikationsaktivitet i forhold til befolkningsstørrelse, og samtidig har dansk fødevareforskning en høj gennemslagskraft målt på antal modtagne citationer.
– Fødevaresektoren har en stor betydning for den danske økonomi og beskæftigelse, og det er derfor vigtigt, at den danske fødevareforskning kan understøtte sektoren, så Danmark kan fastholde og udbygge sin internationale position på området, og så vi kan skabe mere vækst i det danske samfund, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
– Det glæder mig derfor også, at vi nu med kortlægningen af dansk fødevareforskning får bekræftet, at dansk fødevareforskning er i verdensklasse og dermed én af Danmarks forskningsmæssige styrkepositioner.
– Vi skal imidlertid prioritere vores indsats. I den sammenhæng kan der være behov for at styrke forskning i f.eks. forarbejdning af fødevarer og andre biologiske produkter og styrke fokus på sammenhængen mellem fødevarer og sundhed og velfærd, siger videnskabsministeren.
Kortlægningen viser endvidere, at dansk fødevareforskning er meget internationalt orienteret. 75 procent af alle de danske videnskabelige fødevarepublikationer er således udarbejdet i et samarbejde mellem en dansk og udenlandsk medforfatter. Til sammenligning har 55 procent af publikationerne inden for de sundhedsvidenskabelige, biovidenskabelige og naturvidenskabelige fag mindst én udenlandsk medforfatter.
– Danmark er et lille land, og hvis dansk forskning også i fremtiden skal være i verdensklasse, er det vigtigt, at vi samarbejder med de bedste. Derfor er det positivt, at den danske fødevareforskning er meget internationalt orienteret, også langt mere end andre forskningsområder, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Yderligere information: For spørgsmål til ministeren, kontakt kommunikationschef Anders Frandsen, telefon: 40753324, e-mail anf@vtu.dk.
For spørgsmål til analysen henvises til kontorchef Anette Dørge Jessen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen på telefon: 3544 6382, e-mail: andj@fi.dkeller specialkonsulent Claus Beck-Tange telefon: 3395 5226, e-mail clbt@fi.dk.
Handlinger tilknyttet webside