Gå til indhold

Digitale veje til vækst

29. juni 2010
I dag lancerer videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen et digitalt arbejdsprogram, der sætter en fremadrettet dagsorden for digitaliseringen af Danmark.

Arbejdsprogrammet sætter fokus på de digitale muligheder på Videnskabsministeriets område. Det gælder inden for forskning, innovation, universitetsuddannelser og IKT. Arbejdsprogrammet skal understøtte dagsordenen med at omsætte den digitale teknologi til viden og vækst.

Videnskabsministeren har allerede sat en ambitiøs målsætning for udbredelsen af hurtigt bredbånd. Målsætningen er, at alle borgere og virksomheder skal have adgang til mindst 100 Mbit/s senest i 2020. Alle danskere skal således have mulighed for at få højhastighedsbredbånd – uanset hvor i landet de bor. Men den målsætning kan ikke stå alene. Der skal også være tilbud på nettet, som gør den høje båndbredde relevant, og så skal befolkningen naturligvis have kompetencerne til at kunne anvende de digitale muligheder.

– Konkret er formålet med arbejdsprogrammet at tage hul på de mange muligheder, digitaliseringen byder på. I mange tilfælde er teknologien jo til stede. Det handler bare om at få den brugt. For eksempel laver vi et forsøg med cloud computing, hvor vi i samarbejde med IT-Universitetet får gjort os en masse praktiske erfaringer, som kan komme de øvrige universiteter og virksomheder til gavn. Et andet eksempel er frisættelse af offentlige data, som også rummer store muligheder for at skabe nye tjenester og arbejdspladser, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Arbejdsprogrammet indeholder tiltag på en række områder:

  • Den nye digitale signatur, NemID – Gør det let og sikkert at være dansker i et digitalt samfund.
  • Offentlige data i spil – Et råstof til at udvikle nye, innovative tjenester, som kommer borgerne til gode.
  • Fremtidens internet – Med styrket fokus på IPv6-teknologien åbnes mulighed for, at elektronisk udstyr bliver mere kompatibelt, mere mobilt og energibesparende.
  • Cloud Computing – Giver bedre udnyttelse af it-ressourcerne – og gør det lettere for iværksættervirksomheder at komme i gang.
  • Universiteterne som digitale spydspidser – Universiteterne skal digitaliseres. En international konference vil i 2010 sætte fokus på, hvordan universiteterne kan bruge IKT til at skabe innovative læringsmiljøer.
  • Øget fokus på IKT-forskning – IKT er en central kilde til innovation. IKT-forskningen på danske universiteter skal styrkes.
  • Digitalt byggeri – Som en af landets største bygherrer vil Videnskabsministeriet sætte fokus på at integrere IKT i sine byggeprocesser.
– Danmarks førerposition på IKT-området kan kun fastholdes og udbygges, hvis beslutningstagere på alle niveauer i samfundet deltager. Det er både kommunalpolitikeren, de ansvarlige embedsmænd og ledere i private virksomheder, der skal være med til at sikre, at nye teknologiske muligheder implementeres og anvendes, og at der for alvor sættes fokus på at realisere gevinsterne ved brug af IKT og bredbånd. Med dette arbejdsprogram håber jeg, at vi på Videnskabsministeriets område kan være med til at vise vejen – og bruge de digitale muligheder til at indfri det store potentiale, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

For kommentarer fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, kontakt kommunikationschef Anders Frandsen, telefon 4075 3324.

For spørgsmål vedrørende arbejdsprogrammet, kontakt strategichef Adam Lebech, telefon 3545 0124 eller 4112 9864, mail ale@itst.dk.

Handlinger tilknyttet webside