Gå til indhold

Flere – men for få – danske studerende på studieophold i udlandet

27. september 2010
Flere studerende tager på studieophold i udlandet, viser den årlige statistik for studentermobilitet. Det er positivt, om end stigningen er beskeden. Vi har brug for langt flere unge danskere med international forståelse, erfaring og udsyn, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Stadig flere studerende krydser den danske grænse. Både internationale studerende, der kommer til Danmark for at læse, og danske studerende på vej til studie- og praktikophold i udlandet.

Det viser den nyeste statistik over studentermobiliteten for studieåret 2008/2009, hvor knap 8.500 danske studerende opholdt sig i udlandet, mens godt 16.600 internationale studerende var på studieophold i Danmark.

Antallet af danske studerende, der læser i udlandet, er i 2008/2009 steget med ca. tre procent, mens antallet af internationale studerende på studieophold i Danmark er steget med to procent.

– Det er positivt, at flere unge danskere er klar til et studie- eller praktikophold i udlandet. Det giver både dem, universiteterne og det danske samfund en fordel, og vores virksomheder har brug for kandidater og medarbejdere med international forståelse for at klare sig i den globale konkurrence, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
– Men stigningen er dog beskeden, og der er brug for endnu flere unge danskere med international erfaring, forståelse og udsyn. Derfor lancerer vi i næste måned kampagnen "Grib Verden", som skal motivere og inspirere flere danske studerende til et studie- eller praktikophold i udlandet.

Kampagnen omfatter et website med videomateriale, som bl.a. formidler de studerendes erfaringer fra og oplevelser under studieophold i udlandet og giver plads til direkte erfaringsudveksling mellem de unge.

Samlet vurderes det, at hver femte af kandidaterne på universiteterne har været på studieophold i udlandet.

– Jeg mener, at de studerende – på universitetsuddannelser, hvor det er relevant – som udgangspunkt skal tilbringe et semester af deres studietid i udlandet. Det synes ifølge unge, der allerede har været af sted, at øge deres globale og kulturelle forståelse; ligesom det øger den faglige indsigt og befordrer den personlige udvikling. Egenskaber, arbejdsmarkedet efterspørger. Derudover skal vi ubetinget mindske de administrative barrierer for de unge, der vil studere i udlandet, så flere kommer af sted, siger videnskabsministeren.

Charlotte Sahl-Madsen gør opmærksom på, at de danske studerende økonomisk set har meget fordelagtige muligheder for at studere i udlandet, idet de kan tage SU med og i mange tilfælde modtage udlandsstipendium til hel eller delvis betaling af studieafgifter.

Udlandsstipendierne blev indført i 2008, og knap 900 danske studerende benyttede sig af ordningen i det første år. I 2009 benyttede over 1.200 sig af ordningen, svarende til en stigning på knap 38 procent.


Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kan kontaktes gennem informationschef Allan Boldt, tlf.: 2292 6203, abo@vtu.dk.

Yderligere information om mobilitetsstatistikken fås ved henvendelse til Styrelsen for International Uddannelse, chefkonsulent Ken Thomassen, tlf.: 3392 6243, keth@iu.dk.

Handlinger tilknyttet webside