Gå til indhold

Nyt dansk-californisk elitesamarbejde om fremtidens internet

03. februar 2010
Danmark har positioneret sig som et af de førende videnslande inden for højhastighedskommunikation i optiske fibre. Den private amerikanske it-sektor viser samtidig stor interesse for de danske forskningsresultater.

Et nyt samarbejde mellem danske forskere og eliteuniversitetet Stanford giver mulighed for, at danske og amerikanske forskere kan samarbejde om fremtidens internet. I sidste uge var Stanford vært for en dansk-californisk workshop om fotonik.

– Internettet er en af vores vigtigste infrastrukturer. Uden det er vi afskåret fra mange muligheder for kommunikation og viden. Det er derfor enormt glædeligt, når danske forskere går i front og er med til at sikre, at vi i fremtiden kan få endnu hurtigere internetforbindelser. Det er min ambition, at alle danskere har mulighed for højhastighedsforbindelser overalt i landet, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Vi har her to grupper, hvis samlede viden skaber en unik mulighed for at udvikle fremtidens højhastighedsnetværk. På Stanford arbejder vi med at optimere datanetværk, mens vores danske kolleger kan give os den høje hastighed og specialviden omkring, hvordan vi forbinder dataoverførslen mellem for eksempel fiber og trådløse teknologier, siger leder og grundlægger af Stanford Universitys Photonics & Networking Research Laboratory, professor Leonid Kazovsky, der anses for en af verdens førende fotonikforskere.

Forskere på DTU Fotonik brød i oktober 2009 verdensrekorden for, hvor meget information der kan sendes via lyspulser fra en enkelt laser, da det lykkedes dem at sende 5,1 terabit data per sekund gennem optisk fiber. Det har vakt opsigt både i den amerikanske forskerverden og i it-industrien.

– Verdensrekorden var en vigtig milesten, og det overraskende var, at den blev sat på et universitet og ikke af en stor it-virksomhed. Det siger meget om de danske kapaciteter demonstreret på workshoppen, som virkelig har formået at samle den bedste forskning inden for feltet i dag, siger Ashok Krishnamoorthy, som er Distinguished Engineer hos Sun Microsystems, hvor han arbejder med at spotte nye teknologier.

Professor på DTU Fotonik, Idelfonso Tafur Monroy, glæder sig til samarbejdet med kollegerne på Stanford og den store interesse fra industrien.

– Vi føler os lidt som pionerer. Det er første gang, at vi på denne måde aktivt har profileret os så direkte i en international sammenhæng. En af de ting, som vores samarbejde vil fokusere på, er, hvordan vi undgår flaskehalse mellem datacentre og slutbrugeren. Vi arbejder på, at forbrugeren skal have adgang til samme højhastighedsforbindelse uanset hvor, og uanset om man er koblet på en fiber eller en trådløs forbindelse. Vores vision er at tilbyde alle services til alle tider på alle steder, forklarer DTU-professor Idelfonso Tafur Monroy.

Professor Shawn Searles er mikrochipudvikler hos AMD Systems og understreger det unikke i DTU forskernes evne til at modulere trådløs og optisk fiber dataoverførsel.

– Det er første gang, jeg har set sådan en metode demonstreret succesfuldt. Teknologien vil blandt andet kunne løse de asymmetriske problemer i dataoverførslen, hvor vi i dag har stor forskel mellem download og upload tider, forudsiger han. USA's største internet- og teleudbyder, AT&T, understreger det energibesparende element, som højhastigheds-kommunikation i optisk fiber lover.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem pressemedarbejder Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Leonid Kazovsky, professor på Stanfords Photonics & Networking Research Laboratory: tlf: +1 650 725 3818, email: kazovsky@ee.stanford.edu.

Idelfonso Tafur Monroy, professor på DTU Fotonik: tlf: 4525 3782, email: idtm@fotonik.dtu.dk.

Lars Beer Nielsen, forskningsattaché, Innovation Center Denmark, Silicon Valley, tlf.: +1 650 353 8879, email: lbn@innovationcenterdenmark.com.


Fakta

Fotonik:

Højhastighedsforbindelser i optisk fiber sender data i bitrater ved hjælp af laserlys.

DTU's verdensrekord i seriel dataoverførsel lød på 5.1 terabit per sekund, hvilket er cirka en million gange hurtigere end traditionelt bredbånd og vil for eksempel svare til at downloade 80 fulde DVD-film uden kompression på bare et sekund.

Trådløse og fiberoptiske forbindelser kan integreres ved at route signalerne til og fra sendemasterne gennem et fibernet. Derved kan man på en gang øge den trådløse hastighed og opnå en betragtelig energibesparelse.

Workshoppen Photonic Technologies for Access and Interconnects

Fandt sted 28.-29. januar 2010 på Stanford University med deltagere fra USA, Danmark, Hong Kong og Tyskland.

Workshoppen var arrangeret af Innovation Center Denmark i Silicon Valley i samarbejde med Stanford University, DTU Fotonik, Center for TeleinFrastruktur på Aalborg Universitet samt Videnskabsministeriet.

[Pressemeddelelsen indeholdt links til sider, som ikke længere er aktive. Disse links er fjernet fra pressemeddelelsen. Se i stedet: Blog fra Silicon Valley]

Handlinger tilknyttet webside