Offentlig-privat samarbejde om forskning giver størst vækst
Den hidtil mest omfattende danske analyse af virksomheders investeringer i forskning og udvikling når til en klar konklusion: Værdiskabelsen er stor i virksomheder, der investerer i forskning og udvikling – og størst, når virksomhederne samarbejder med universiteter og andre videninstitutioner.
– Rapporten dokumenterer, at regeringens mål om styrket samarbejde mellem universiteterne og virksomhederne er den helt rigtige vej til at øge erhvervslivets indtjening og konkurrenceevne og dermed sikre arbejdspladser i Danmark, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
Analysen præsenterer også for første gang en dansk modelberegning af de samfundsøkonomiske effekter af større investeringer i virksomhedernes forskning og udvikling: En mer-investering på 5,5 mia. kr. giver på fem års sigt bl.a. 30.000 flere jobs og et plus på bruttonationalproduktet på knap to procent.
– Modelberegningen viser, at virksomhedernes forskning og innovation er vigtig for vores vækst og velfærd. Derfor er der et klart behov for regeringens forslag om at oprette en matchfond, som med 100 mio. kr. årligt kan styrke det offentlig-private samarbejde om forskning og udvikling, siger Charlotte Sahl-Madsen.
Blandt resultaterne fra analysen kan i øvrigt nævnes, at:
- Virksomheder, der samarbejder med universiteter, har i gennemsnit 15 procent højere produktivitet pr. medarbejder, end virksomheder som alene selv står for deres forskning og udvikling.
- Virksomheder, der investerer i forskning og udvikling, har i gennemsnit 9 procent højere produktivitet pr. medarbejder, end virksomheder som alene investerer i innovationsaktiviteter.
- Virksomheder, der i forvejen investerer i forskning og udvikling, får en øget fortjeneste på 66 øre, når der investeres én ekstra kr. i forskning og udvikling. Den ekstra fortjeneste ved en mer-investering i forskning og udvikling varierer mellem brancherne og er størst i serviceerhvervene.
Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.
Yderligere information om rapporten fås ved kontakt til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, kontorchef Thomas Alslev Christensen, tlf.: 3392 9373, tac@fi.dk.
Rapporten: 'Produktivitetseffekter af erhvervslivets forskning, udvikling og innovation' er udarbejdet for Rådet for Teknologi og Innovation samt Forsknings- og Innovationsstyrelsen af Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet i samarbejde med konsulent- og analysevirksomheden DAMVAD og Danmarks Statistik.
Analyserne af virksomhedernes produktivitet – i forhold til forskning og udvikling, samarbejde med universiteter og GTS-institutter, innovation, branche, antal ansatte mv. – bygger på data fra over 12.000 virksomheder, alle med mere end ti ansatte, i perioden 1997-2006. Periodens længde er væsentlig, da resultatet af investeringer i forskning og udvikling først viser sig efter nogen tid, afhængig af branche og FoU-projekt.
Modelberegningerne af de samfundsøkonomiske effekter af mer-investeringer i virksomhedernes forskning og udvikling er foretaget på Danmarks Statistiks såkaldte ADAM-model, der anvendes til vurderinger af effekterne af samfundsøkonomiske konjunkturændringer, finanspolitiske indgreb mv.
Handlinger tilknyttet webside