SU-reform skal skabe vækst og beskæftigelse
Regeringen vil skabe attraktive rammer for, at de unge færdiggør deres videregående uddannelser tidligere. Det sker med et udspil til en reform af SU-systemet.
Reformen skal resultere i endnu flere velkvalificerede unge, der kan bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.
Undervisningsminister Tina Nedergaard glæder sig over udspillet.
– Danmark har med SU en attraktiv og meget generøs uddannelsesstøtte, der giver alle unge gode og lige økonomiske muligheder for at tage en uddannelse. Desværre begynder danske unge sent på deres studier og er lang tid om at færdiggøre dem. I de kommende år forventer regeringen, at udgifterne til SU vil løbe op i 15 milliarder kroner årligt. De penge vil regeringen bruge bedre. Studerende er forskellige og har forskellige ønsker og behov i studietiden. Med reformen afspejler SU-systemet de forskelligheder og gør det attraktivt for de unge at uddanne sig og blive færdige med deres uddannelser tidligere, end de gør i dag, siger Tina Nedergaard.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen:
– SU-reformen giver den enkelte studerende mulighed for at planlægge sin studietid mere fleksibelt. Studerende anno 2010 er ikke ens, og derfor er det vigtigt, at der er en større grad af valgfrihed for, hvordan man planlægger sit studieforløb. Samtidig skal der ikke herske tvivl om, at vi har en klar interesse i, at de studerende bliver hurtigere færdige end i dag, at de bliver mere internationalt funderet, og at de samtidig er erhvervsparate, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. SU-reformen bidrager til at opfylde disse målsætninger, siger Charlotte Sahl-Sahl Madsen.
Regeringen vil forny SU-systemet med:
- Start-SU samt studiestartslån, så de studerende får mulighed for en god studiestart.
- En kontant bonus til studerende, der starter tidligt og bliver hurtigt færdige med studierne.
- Lån på attraktive vilkår til betaling af studieafgifter for unge, der gerne vil studere i udlandet.
- Forhøjelse af fribeløbet med 2.500 kroner, så studerende i videregående uddannelser får frihed til at tjene flere penge uden at blive modregnet i SU.
- Målretning og fremrykning af 1,08 reglen, så den gælder, når videregående uddannelser påbegyndes inden for et år efter den adgangsgivende eksamen.
- Reduktion af andelen, der optages via kvote 2 på visse uddannelser.
- Begrænsning af SU til den tid, uddannelsen er normeret til. SU'en stoppes efter seks måneders forsinkelse.
Reformen af SU-systemet giver også mulighed for at omprioritere SU-penge til at skabe en bedre folkeskole. Pengene bliver frigivet ved at afskaffe SU'en til hjemmeboende unge på ungdomsuddannelser, de såkaldte cafépenge. Der er ikke noget, der tyder på, at cafépengene i højere grad får unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse. I stedet vil regeringen derfor investere pengene i fremtidens folkeskole.
For at tilgodese unge fra hjem, der har det økonomisk svært, afsætter regeringen 150 millioner kroner. Der afsættes yderligere 25 millioner kroner til supplerende støtte målrettet de unge, der har lang transport til nærmeste ungdomsuddannelse.
Med regeringens udspil til SU-reform vil udbuddet af arbejdskraft blive øget med cirka 4.000 personer og styrke de offentlige finanser med cirka en milliard kroner.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Undervisningsministeriet:
Pressechef Mads Jensen, tlf.: 2097 9938 eller specialkonsulent Jesper Bøjer Jensen, tlf.: 3392 5029
Videnskabsministeriet:
Kommunikationschef Anders Frandsen, tlf.: 3048 8450.
Handlinger tilknyttet webside