Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser Før 2011 2010 Succés for innovationsmiljøer: Større private investeringer

Succés for innovationsmiljøer: Større private investeringer

Trods finanskrise steg de private investeringer med knap 30 pct. i fremtidens danske vækstvirksomheder i 2009. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen glæder sig over resultaterne i de seks innovationsmiljøer.

02. juli 2010

De private investeringer i nystartede virksomheder i de seks innovationsmiljøer steg med 28 procent fra 2008 til 2009, fra 533 mio. kr. til 682 mio. kr., trods den finansielle krise. Fremgangen kommer dog efter et markant, forudgående dyk i de private investeringer i de innovative virksomheder fra 2007 til 2008.

Innovationsmiljøerne ligger sammen med forskningsmiljøer ved danske universiteter og skal være fødselshjælper for fremtidens arbejdspladser og vækstvirksomheder.

– Vores innovationsmiljøer måles på evnen til at udklække lovende, innovative virksomheder, som de private investorer også tror på. Derfor er det flot, at det er lykkedes med en så markant vækst i de private investeringer i et ellers svært 2009, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Størstedelen af investeringerne i 2009 kommer fra danske og udenlandske ventureselskaber, der tilsammen sidste år stod for 85 pct. af de private investeringer. De er primært gået til virksomheder inden for miljø & energi (40 pct.), mens biotek & medico tegner sig for 36 pct., og 16 pct. er gået til innovative virksomheder inden for informations- og kommunikationsteknologi.

– Politisk har vi gjort meget for at forstærke denne positive udvikling i år. De offentlige bevillinger til innovationsmiljøerne er fra og med i år øget med ca. 70 mio. kr. om året, det svarer til et løft på næsten 50 procent. Og regeringens erhvervspakke fra efteråret har givet en halv mia. kr. ekstra til at understøtte markedet for risikovillig kapital, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Samlet har de seks innovationsmiljøer sidste år indskudt risikovillig kapital i 53 nye virksomheder mod 41 nye virksomheder i 2008. I alt har innovationsmiljøerne ved udgangen af 2009 investeret i 270 virksomheder – heraf udspringer 99 af offentlig forskning ved universiteter, sektorforskningsinstitutioner, hospitaler og godkendte teknologiske serviceinstitutter.


Yderligere oplysninger og kommentarer: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen via pressemedarbejder Charlotte Holst, tlf: 2211 0200, chhh@vtu.dk.

Formand for FOIN (Forskerparker og Innovationsmiljøer), direktør Lars Stigel, Østjysk Innovation, tlf.: 8734 5895, ls@oei.dk.

Fakta om innovationsmiljøerne:

Innovationsmiljøerne tilbyder viden, rådgivning og udviklingskapital i de første faser af innovative og videnintensive virksomheders udvikling. Det vil typisk sige, før virksomheden har udviklet et egentligt salgbart produkt eller serviceydelse.

Miljøerne kan investere op til 3,5 mio. kr. i en nyetableret virksomhed (som lån eller kapitaltilskud). Dette kan senere følges op med en sekundær investering på op til 2,5 mio. kr. Alle investeringer med offentlige midler skal suppleres med private midler.

De seks godkendte innovationsmiljøer er:

  • CAT innovation
  • DTU-Symbion Innovation
  • InnovationMidtVest
  • NOVI Innovation
  • Syddansk Teknologisk Innovation
  • Østjysk Innovation

Performanceregnskabet for innovationsmiljøerne 2009 rummer fakta om hvert af de seks innovationsmiljøer og nøgletal for udviklingen 2005-2009. Herudover rummer det seks case-historier om højteknologiske virksomheder.

Senest opdateret 06. januar 2022