Gå til indhold

Unge trækker mod universitetsuddannelser

29. april 2010
Nye tal viser, at en stigende andel af ungdomsårgangene får en lang, videregående uddannelse.

En stigende andel af de unge gennemfører en lang, videregående uddannelse. Nye tal viser, at 19 procent af ungdomsårgangen i 2008 forventes at gennemføre en lang, videregående uddannelse, mod 18,2 procent i 2007.

– Jo dygtigere, vores unge bliver, jo bedre er mulighederne for, at Danmark også fremover kan klare sig i den internationale kappestrid på viden, kreativitet og effektive, bæredygtige løsninger og virksomheder, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Den samlede andel af ungdomsårgangen, som tager en videregående uddannelse, er dog kun steget marginalt fra 2007 til 2008 – fra 46,5 til 46,6 procent – og derfor er der fortsat et stykke vej til regeringens mål om, at 50 procent af en ungdomsårgang i 2015 skal gennemføre en videregående uddannelse.

– Der er søsat en række initiativer for at øge andelen af unge, som gennemfører en videregående uddannelse, og vi må forvente yderligere, positive effekter af disse initiativer.

Videnskabsministeren nævner blandt andet:

  • Tidsbegrænsning på de studerendes specialeskrivning,
  • adgangskrav, som sikrer et højt fagligt niveau ved studiestart og dermed et lavere frafald og
  • universiteterne får bonus, hvis studerende fuldfører kandidatstudier inden for normeret studietid og bachelorstudier inden for normeret studietid plus ét år.
– Men der er fortsat en udfordring i at mindske frafaldet på de videregående uddannelser. Og vi skal gøre en endnu stærkere indsats over for de unge, der har gennemført en ungdomsuddannelse for at forklare dem om fordelene ved en videregående uddannelse, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Videnskabsministeren understreger, at der i talmaterialet er flere positive udviklingsfaktorer – blandt andet er andelen af elever med anden etnisk herkomst, der forventes at gennemføre en videregående uddannelse, steget med knap fem procent-point fra 2005 til 2008.

– Gode rollemodeller, som de unge kan identificere sig med, kan give det sidste psykologiske løft, så de går i gang med en videregående uddannelse. Derfor er fremgangen blandt de unge med anden etnisk baggrund væsentlig.

Endvidere viser tallene, at andelen af unge, der i en alder af 25 år har afsluttet en videregående uddannelse, er steget med godt fire procent-point fra 2005 til 2008.

– Det er også en positiv udvikling, blandt andet fordi de unge kandidater har flere karrieremuligheder, også internationalt, end hvis de først bliver færdige, efter de har fejret deres 30 års fødselsdag, siger videnskabsministeren.

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Yderligere information om den nye opgørelse fås ved henvendelse til analysechef Jens Storm, Universitets- og Bygningsstyrelsen, tlf.: 7226 5594, jst@ubst.dk.


Handlinger tilknyttet webside