Gå til indhold

EU-formandskabet 2025

Fra d. 1. juli til d. 31. december 2025 sidder Danmark på formandskabsposten for Rådet for den Europæiske Union. Det er en betydningsfuld og spændende opgave, som kommer til at fylde meget i Uddannelses- og Forskningsministeriets arbejde op til og under formandskabet.

EU DK formandskabslogoUnder formandskabet er der planlagt en række møder og konferencer på Uddannelses- og Forskningsministeriets ressortområde. Vi skyder formandskabet i gang med det uformelle ministermøde for forskning, som bliver afholdt d. 16.-17. juli 2025. Her vil der være politiske drøftelser på højeste niveau om fremtidens forskning, innovation og konkurrenceevne i EU.

Kalender over EU-formandskabskonferencer 

Dertil afholdes der en række konferencer, som stiller skarpt på nogle af de største dagsordener indenfor forsknings-, rum- og innovationsområdet. Klik på + og læs mere om de forskellige konferencer.  

På Udenrigsministeriets hjemmeside om EU-formandskabet vil der være nærmere information om konferencerne og tilmelding.

The Future of Digital Investments in the EU
Den 2.-3. juli 2025, Aalborg

EU står ved en skillevej - hvordan bør der investeres i den digitale fremtid for at øge konkurrenceevne og suverænitet? Konferencen udforsker dette afgørende spørgsmål, der former Europas fremtid.

Konferencen ’Sammen om sundhed - skabelse af bæredygtige sundhedsløsninger’
Den 16.-18. september 2025, Aalborg 

Konferencen vil fungere som en dynamisk platform, der fokuserer på transformationen og integrationen af sundhedssystemer på tværs af sektorer.

Den vil indeholde engagerende debatter, præsentationer og workshops om banebrydende modeller, metoder og samarbejdsorienterede tilgange.

Med et holistisk 360-graders perspektiv vil konferencen undersøge, hvordan tværinstitutionelt samarbejde kan drive fremtiden for forebyggelse, diagnose, behandling og løsninger på regionalt, nationalt og internationalt niveau.

MSCA 2025: Tiltrækning og fastholdelse af forskertalent i Europa
Den 18.-19. september 2025, Lyngby  

Europa har en lang tradition for videnskabelig excellence og er hjemsted for nogle af verdens skarpeste hjerner. For at bevare sin førerposition inden for forskning og innovation, må de europæiske universiteter fortsat kunne tiltrække og fastholde de bedste talenter.

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) 2025 sætter fokus på, hvordan universiteter kan forblive magneter for excellence ved at styrke rammerne for akademiske karrierer og lederskab.

Konferencen samler unge forskere, beslutningstagere, universitetsledere og repræsentanter fra erhvervslivet til debat om blandt andet det formålsdrevne universitet, diversitet, arbejdskultur og mobilitet på tværs af sektorer.

Mission: Oceans and Water
Den 23.-24. september 2025, Nyborg

Konferencen sætter fokus på forskning og innovation om vand

Digitalisering og trivsel i uddannelserne
Den 24.-26. september 2025, København

Konferencen sætter fokus på digitalisering og trivsel i uddannelsessektoren.

Copenhagen Life Science Summit
Den 8.-9. oktober 2025, København 

En todages højniveaukonference vil samle repræsentanter fra akademia, beslutningstagere, offentlige sundhedsorganisationer, industrien og patientorganisationer fra hele EU27+, og skabe et internationalt forum for det europæiske life science-økosystem til at mødes, udveksle indsigt og deltage i diskussioner om den europæiske strategi for Life science. Konferencen vil undersøge status for det nuværende EU-sundheds- og life science-økosystem, fremhæve behovet for et stærkt, integreret europæisk økosystem og formulere anbefalinger til den europæiske life science-strategi og rammerne for forskning og innovation.

Desuden vil konferencen undersøge, hvordan Europa kan styrke sin position som en førende region inden for life science – for at sikre vores konkurrenceevne og bidrage til mere modstandsdygtige og innovative sundhedssystemer, der gavner patienter i hele Europa.

Rumkonferencen 2025: Bæredygtighed, autonomi og konkurrenceevne i rummet
Den 20.-21.oktober 2025, Aalborg 

Konferencen vil blandt andet omhandle muligheder og udfordringer for europæisk rumpolitik og europæiske rumprogrammer. Der vil derudover være diskussioner om, hvordan rummet spiller en rolle ift. europæisk modstandsdygtighed, konkurrenceevne og bæredygtighed, og hvad udviklingen inden for rumsektoren har af betydning for Europa og Danmark. 

RTI – Topmøde 2025: Forsknings- og teknologiinfrastrukturer som økosystem for banebrydende videnskab og innovation
Den 22.-23. oktober 2025, København 

RTI Topmødet 2025 samler nøgleaktører fra hele Europa for at forme fremtiden for forsknings- og teknologiinfrastrukturer og lancere den nye europæiske strategi på området. Topmødet skal give input og anbefalinger til implementeringen af strategien og demonstrere, hvordan infrastrukturerne er med til at drive innovation, videnskab og industri fremad.

Konference om europæisk sikkerhed og modstandsdygtighed fra rummet
Den 28. oktober 2025, Bruxelles

Højniveau arrangement i anledning af lanceringen af et nyt program for et sikkert og modstandsdygtigt Europa (European Resilience from Space, ERS), som den europæiske rumorganisation ESA forbereder i samarbejde med Europa-Kommissionen.

Summit om kunstig intelligens i forskningen 2025 (AIS25)
Den 3.-4. november 2025, København

High-level event i anledning af lanceringen af den europæiske strategi for AI i forskning i Europa (RAISE).

Strategic Energy Technology Plan
Den 4.-5. november 2025, Odense

Konferencen er en tilbagevende begivenhed under EU-formandskabet og den sætter fokus på en strategisk plan for energiteknologi.

Leading the transition towards healthy soils: finance and landscape perspectives
Den 5.-6. november 2025, Aarhus

Konferencen sætter fokus på mulige overgange til sunde jorde ud fra både økonomiske og landskabsmæssige perspektiver.

European Quantum Technologies Conference 2025
Den 10.-12. november 2025, København

Konferencen sætter fokus på kvanteteknologi.

ASCEND Innovationskonference
Den 25.-26. november 2025, København 

Europa er stærk indenfor forskning og innovation, men har udfordringer med at opskalere innovationsdrevne startups og virksomheder – især inden for deep tech som kunstig intelligens, kvantecomputing, rumteknologi, biosolutions og halvledere.

ASCEND Innovationskonferencen samler EU-beslutningstagere, investorer, forskere og startups for at formulere konkrete anbefalinger til, hvordan Europa i højere grad kan omsætte deep tech-løsninger til levedygtige startups og succesfulde virksomheder – og dermed styrke sin globale position som teknologisk frontløber.

Konference om menneskelige værdier
Den 1.-2. december 2025, København

Konferencen har fokus på samfundsvidenskabelig og humanistisk forskning med menneskelige værdier som omdrejningspunkt.

Transformative Governance for Food Systems and Biodiversity
Den 2.-3. december 2025, København

Konferencen sætter fokus på forskning og innovation i fødevarer og landbrug.

Boosting and mainstreaming the bioeconomy
Den 2.-3. december 2025, København

Konferencen sætter fokus på fremtidens bioøkonomi og -teknologi.

Højniveaukonference om fremtidens forskningsevaluering 2025
Den 3.-4. december 2025, København

Omdrejningspunktet for konferencen er reformer og nye metoder til evaluering af forskning og forskere. Det er en dagsorden med stor bevågenhed, bl.a. som følge af det arbejde, der er foregået i regi af CoARA (Coalition on Reforming Research Assessment).

Konferencen ’Science Diplomacy - brobygning i en fragmenteret verden’
Den 17.-18. december 2025, Frederiksberg

Konferencen udforsker, hvordan videnskabsdiplomati kan bygge bro over kløfter og fremme innovation, konkurrenceevne og internationalt samarbejde. Der er fokus på både regionale og tematiske aspekter, samt ikke-statslige aktørers rolle.

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil arbejde for at styrke det europæiske samarbejde om forskning, innovation og rummet. Det er områder, der skal bidrage med løsninger på vores fælles udfordringer og som har afgørende betydning for EU’s vækst, konkurrenceevne og sikkerhed – både i dag men også i fremtiden.


Læs mere

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsministeriet
Senest opdateret 14. juli 2025