Kommunernes opgaver inden for dagtilbud, skole, socialområdet, beskæftigelse og sundhed bliver i stigende grad påvirket af en aldrende befolkning, øgede krav til sundhedsvæsenet og mangel på fagprofessionelle til borgernære opgaver. Samtidig oplever kommunerne en stigende kompleksitet i de problemstillinger, de skal løse, herunder beskæftigelsesindsatser, social udsathed, mistrivsel blandt unge og ulighed i sundhed og uddannelse.
DFIR's rapport afdækker, hvordan den borgernære velfærd i de danske kommuner kan drage større nytte af forskning og innovation. Rapporten viser, at der ofte enten ikke findes tilstrækkelig relevant forskning, eller at den forskning, der eksisterer, ikke bliver anvendt optimalt i kommunerne. Samtidig peger rapporten på, at kommunerne blandt andet i kraft af fravær af et tydeligt mandat til at indgå i forsknings- og udviklingsaktiviteter, ikke har tilstrækkelig kapacitet til at bringe forskningsinformeret viden i anvendelse. I rapporten præsenterer DFIR også to internationale eksempler på tiltag til at skabe et understøttende system for mobilisering af forskning og udvikling i kommunerne fra hhv. Norge og Nederlandene. På den baggrund præsenterer DFIR en række anbefalinger, der har til formål at styrke samspillet mellem forskning og praksis og gøre forskningsinformeret velfærdsinnovation til en integreret del af de kommunale opgaver.
Seks anbefalinger fra DFIR:
- Kommunerne skal have et klart mandat til at indgå i forsknings- og innovationssystemet:
De danske kommuners mandat til at indgå i forsknings- og innovationsaktiviteter skal præciseres og styrkes for at kommunerne kan blive en mere integreret del af den nationale indsats inden for velfærdsforskning. - Nyt paradigme for vurdering af kvalitet i velfærdsforskning:
Vurdering af forskning og innovation inden for velfærdsområdet bør i højere grad tage udgangspunkt i relevans for praksis, samfundsmæssig værdiskabelse og levedygtighed for at mindske kløften mellem forskning og praksis. - Oprettelse af en fond for forskningsinformeret velfærdsinnovation:
En ny offentlig fond skal konsolidere midlerne til den praksisnære og anvendelsesorienterede forskning og innovation. Fonden skal sikre, at lovende forskningsprojekter ikke blot gennemføres, men også forankres i kommunernes daglige drift. - Styrk den danske velfærdsforskning og -innovation:
Forskningsinstitutionerne bør fremme velfærdsforskning og innovation, blandt andet ved at styrke karrierevejene og justere i meriteringsmekanismerne for forskere, der bedriver kommunerelevant og praksisnær forskning og udvikling. - Skab bedre rammer for kommunernes deltagelse i forskning:
Kommunerne skal opbygge bedre forskningsinfrastruktur og kompetencer for at kunne mobilisere forskningsbaseret viden i praksis. Derudover skal de have de nødvendige ressourcer og organisatoriske rammer til at understøtte forsknings- og innovationsaktiviteter. - Styrk brobygningen mellem forskning og kommuner:
En øget grad af brobygning mellem forsknings- og innovationsmiljøer og kommunerne er nødvendig. Samarbejdet mellem forskningsinstitutioner og kommuner samt kommunerne imellem bør styrkes for bedre at kunne opfange og imødekomme kommunernes behov.
DFIR årskonference d. 29. oktober 2024
Forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne er temaet for den årlige DFIR konference d. 29. oktober 2024. Her inviterer DFIR en række centrale aktører til at debattere sammenspillet mellem forskning og kommunal praksis, og stiller skarpt på hvordan forskning og udvikling kan spille en central rolle i forbedringen af kommunale velfærdsopgaver.
Programmet byder på interviews og paneldebatter om brobygning mellem vidensmiljøer og kommunal praksis, udfordringer og potentialer for dansk kommunal velfærdsforskning, finansiering af forskningsinformeret velfærdsinnovation og visioner for fremtiden.
I forbindelse med projektet har DFIR offentliggjort to brief
Arbejdsgruppe:
- Steffen Bohni (projektleder)
- Søren Nedergaard
- Lene Tanggaard
- Signe Nipper Nielsen (DFIR sekretariat)