Rumrejsen er et landsdækkende samarbejdsprojekt, der i anledning af Andreas Mogensens nært forestående Huginn mission til den internationale rumstation har til formål at begejstre og skabe interesse for rummet, naturvidenskab og teknisk videnskab for især børn og unge.
Rumrejsen består overordnet af fire signaturprojekter, der byder på en lang række af udstillinger, værksteder og aktiviteter, hvor man kan blive klogere på de jobs, man kan få med natur og teknik, finde på gode idéer til at bygge fremtidens rumstation, og finde ud af hvorfor vi allerede i dag er helt afhængige af data fra rummet. Projekterne omfatter alle en række aktiviteter, som indenfor de kommende måneder vil være færdigudviklet til brugere og offentligheden.
Det hele formidles på den nye hjemmeside rumrejsen.dk, som allerede nu indeholder ny information om Huginn missionen.
De fire signaturprojekter
Rummission LIVE
Via events, vil der i dette projekt skabes fascination for rejsen ud i rummet samt synliggøre de mange forskellige uddannelser og job, der er en forudsætning for, at astronauten er klædt på til turen. De forskellige events består af et væld af aktiviteter med udgangspunkt i rummet og Andreas Mogensens mission og foregår over hele landet på en række science centre, museer og lignende institutioner. Målgruppen er både skoler og den almindelige offentlighed.
Rumfart i Virksomheder
Dette projekt fokuserer på spørgsmål som: Hvad skal der til for at blive astronaut, og hvordan kan man komme til at udvikle udstyr til rummissioner og klimaforskning? Danske virksomheder er med i front inden for rumteknologi, og projektet “Rumfart i virksomheder” skal øge interessen for de STEM-erhverv, der er forbundet med rumindustrien. Målgruppen for aktiviteterne er primært elever i grundskoler og på ungdomsuddannelser. Den sekundære målgruppe er lærere, der er med til at inspirere og guide.
Fremtidens Rumstation
I dette projekt kan elever fra både grundskoler og ungdomsuddannelser være med til at udvikle fremtidens rumstation. Der udvikles undervisningsmateriale til alle alderstrin fra naturfag i indskolingen til naturvidenskabelige fag i ungdomsuddannelserne. Der vil være engineering-udfordringer til seks forskellige moduler til fremtidens rumstation.
På Mission Med Andreas Mogensen
Oplev udstillingen, der inviterer dig med på Andreas Mogensens Huginn mission til Den Internationale Rumstation. Udstillingen består af en markant geometrisk og sanserig rumstationsstruktur, som i sit design, æstetik og materialevalg sender gæsten på en begivenhedsrig og jordnær “rummission”. En mission hvor forskning, teknologi og rumeventyret formidles gennem astronauten Andreas Mogensens arbejde og hverdag.
Kick-off arrangementet
Rumrejsen blev officielt skudt i gang mandag d. 22. maj 2023 til et kick-off arrangement i Industriens Hus. Her deltog blandt andre Andreas Mogensen, H.K.H. Kronprins Frederik, Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, ESA-direktør for Human and Robotic Exploration, David Parker, Direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen, formand for Rumrejsens partnerskab og prorektor på DTU, Rasmus Larsen og er mange flere – herunder Rumrejsens mange ambassadører.
Kick-off eventet var sidste gang Andreas Mogensen befandt sig på dansk jord, før han sendes ud i rummet og skal tilbringe seks måneder på den Internationale Rumstation.
Billeder fra kick-off eventet
Bag kick-off eventet og Rumrejsen står et partnerskab bestående af:
- Uddannelses- og Forskningsministeriet
- Astra
- Naturvidenskabernes Hus
- ESERO Danmark
- Danmarks Tekniske Museum
- Experimentarium
- Dansk Industri
- Danmarks Tekniske Universitet, DTU
- Danske universiteter
Rumrejsen udspringer af arbejdet i Space Exploration Danmark partnerskabet.