DTU’s 3D print er et af de første metal-emner, der nogensinde er fremstillet i rummet. Det er printet som et af fire testprint i European Space Agency, ESA’s 3D-printer ombord på Den Internationale Rumstation.
Selve 3D metalprinteren er produceret af Airbus og sendt til rumstationen i starten af 2024, hvor den blev installeret i Columbus-modulet af Andreas Mogensen og hans kolleger. DTU’s 3D print blev herefter fremstillet af Andreas Mogensens afløsere på rumstationen.
Da der dannes varme og dampe, når der 3D-printes i metal, har det har taget flere uger at 3D-printe metal-objekterne på rumstationen, som har høje sikkerhedskrav. Nu er to af de i alt fire objekter fra ESA-printeren så kommet retur til projektets partnere.
Projektet er udført i et samarbejde mellem ESA, DTU Space, Airbus og den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Formålet med eksperimentet er at forstå, hvordan metalprintprocessen i rummet under vægtløse forhold adskiller sig fra fremstilling her på Jorden. Eksperimentet åbner op for muligheden for at udnytte 3D-printteknologi til at skabe objekter, der kan hjælpe astronauter med reservedele og andet udstyr på længere missioner til Månen og måske ovenikøbet Mars, hvor det kan være en udfordring at få forsyninger frem.
Det kan vise sig at være både hurtigere og billigere end at få udstyr sendt op fra Jorden.
Foto: DTU's 3D print. ESA/NASA