Gå til indhold

Ørstedprisen 2024 gik til Andreas Mogensen

Den 14. august 2024 modtog den danske ESA astronaut Andreas Mogensen Ørstedprisen 2024 og kvitterede med en festforelæsning på Ørstedskolen i Rudkøbing på Langeland. Andreas Mogensen modtog prisen på baggrund af sit engagement i videnskab under sin seks måneder lange Huginn mission til ISS

Med modtagelsen af Ørstedprisen kommer Andreas Mogensen i selskab med prismodtagende danske rumforskere som professor John Leif Jørgensen og chefkonsulent Torsten Neubert begge fra DTU Space samt professor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS) har det daglige ansvar for Danmarks medlemskab af ESA og en lang række af de forsøg, som Andreas Mogensen gennemførte under sin mission til ISS var udtænkt af danske forskere og udvalgt af UFS i samarbejde med ESA (European Space Agency).

Forsøgene blev gennemført af Andreas Mogensen i perioden august 2023 – februar 2024 i tæt samarbejde med de danske forskere. Flere af de danske forsøg har skabt så stor interesse, at andre astronauter har valgt at fortsætte med dem og dermed bidrage til, at de danske forskere får endnu flere data og dermed mere konsolideret viden.

Ørstedselskabet skriver i sin pressemeddelelse om baggrunden for deres beslutning om at tildele Andreas Mogensen Ørstedprisen 2024:

”Andreas Mogensen har, som videnskabsmænd på Ørsteds tid, brugt sig selv i  videnskabens tjeneste. Hans eksperimenter har bl.a. søgt ny viden om, hvordan længere ophold i rummet påvirker  søvnmønstre og døgnrytmer samt muskel- og  knoglesundhed, overvågning af miljøændringer på jorden  og testet nye teknologier inden for robot- og  rumteknologi.

Under opholdet var Andreas meget aktiv i samspillet med studerende og offentligheden gennem live uddannelsesevents og sociale medier. Han delte sine oplevelser og udførte videnskabelige demonstrationer og skabte dermed forøget opmærksomhed og interesse for  rumvidenskab og STEM-uddannelser (Science,  Technology, Engineering, and Mathematics)”

 Foto: Lars Kirk, Ørstedskolen på Langeland

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2024