Gå til indhold

ASIM er velankommet til den internationale rumstation

Den 4. april 2018 kl. 15.45 dansk tid ankom det dansk-ledede ASIM-instrument i rumfartøjet Dragon til den internationale rumstation efter en succesfuld opsendelse af SpaceX raketten den 2. april kl. 22.30.

Instrumentet Atmosphere Space Interactions Monitor, ASIM har været mere end 10 år undervejs, så lettelsen er stor hos forskere, virksomheder og myndigheder der har været involveret i projektet. ASIM skal fra en ekstern platform på ISS’ europæiske modul Columbus observere gigantiske lyn og røntgenstråling fra tordenvejr de næste par år.

Under tilkoblingen af Dragon til ISS' Harmony modul var den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen på sin arbejdsplads i kontrolcentret i Houston, hvor han skulle lede det team, der kommunikerer med astronauterne på ISS. ASIM og de øvrige forsyninger i Dragon bliver i løbet af de kommende dage pakket ud på forskellig vis. Forsyninger og udstyr, der skal ind til astronauterne i ISS, pakkes ud af astronauterne, mens ASIM, der skal fastgøres uden på ISS, tages ud af ISS eksterne robotarm også kaldet Canada arm.

Det forventes at ASIM bliver koblet til den eksterne platform på det europæiske laboratorium den 13. april. Nogle uger senere vil forskerene på ASIM’s datacenter på DTU Space så begynde at modtage de første data. 

De følgende to år skal ASIM måle de gigantiske lyn, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyerne. Lyn-fænomenerne er kendt som røde feer, blå lyn, haloer og elver.

Undersøgelserne skal også kaste lys over, hvilke processer i lynudladningerne, der skaber glimt af højenergetisk Røntgenstråling og give viden om, hvordan tordenstorme påvirker stratosfæren. En indsigt, der kan bruges til at forstå klimaprocesser i atmosfæren og forbedre klimamodeller for jorden.

ASIM er et europæisk projekt under dansk ledelse, der gennemføres af Den Europæiske Rumorganisation, ESA. Hovedkræfterne bag ASIM er dels DTU Space, der har den videnskabelige ledelse og står for dele af instrumentudviklingen, og dels den danske teknologivirksomhed Terma, som er teknisk hovedansvarlig for observatoriet. Der er desuden etableret samarbejde med DMI, der skal levere data fra forskellige meteorologiske satellitter til ASIM’s Videnskabelige Data Center på DTU Space og på den måde bidrage til at forstå sammenhængen med klimaprocesserne. Desuden deltager en række europæiske partnere fra University of Valencia, Universitetet i Bergen, Space Research Center i Polen og OHB-Italia.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har støttet ASIM-projektet gennem blandt andet et særligt bidrag fra globaliseringspuljen i perioden 2009-2012 til klimainitiativer via den ESA. Dermed er det blevet muligt at styrke både fremragende forskning, udvikling og implementering af dansk højteknologi og samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv. Yderligere støtte kommer fra ESA samt universiteter og virksomheder i deltagerlandene Norge, Spanien, Italien, Polen og Danmark.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022