Gå til indhold

ASIM forsker får H. C. Ørstedprisen - prisen for kunst og videnskab

Forskerprisen uddeles hvert år på H. C. Ørsteds fødselsdag den 14. august og går i år til Torsten Neubert fra DTU space, der er videnskabelig leder af rumobservatoriet ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor). I den anledning inviterer Langeland kommune til festforelæsning.

ASIM har til formål at fotografere de voldsomme tordenvejr og lyn, der optræder over skyerne og afdække de usynlige processer, der driver dem. ASIM er realiseret i internationale samarbejde gennem European Space Agency, ESA. Kæmpelynene kan ses i ESA astronaut Andreas Mogensens video optaget fra rumstationen i 2015.

H.C. Ørsted komiteen skriver: ” H.C. Ørsted forskerpris på kr. 50.000 samt et kunstværk af kunstneren Sabine Majus Hansen. Prisen går til chefkonsulent ved DTU Space Torsten Neubert. Neubert arbejder med lynfænomener og står i spidsen for den videnskabelige del af rumobservatoriet, ASIM, der sidste år blev sendt op til den internationale rumstation (ISS)”.

Formålet med prisen er at hylde H.C. Ørsteds indflydelse på kulturen, kunstnere, tænkere og videnskabsfolk i hele verden ved, at udvælge prismodtagere, hvis arbejder kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk, herunder også i relation til formidlingen af genren. Med prisen kommer Torsten Neubert i fornemt selskab med tidligere prismodtagere, som professor Eske Willerslev og professor Minik Rosing.  Selve prisen finansiers af Energiselskabet Ørsted.

Ifølge Torsten Neubert vidner de første målinger fra ASIM, at gamma-glimt i atmosfæren optræder i forbindelse med lyn og tordenvejr, og at de er kortvarige udbrud af meget energirig røntgen- og gammastråling.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM, har støttet tilblivelsen af ASIM bl.a. gennem et særligt bidrag fra globaliseringspuljen i perioden 2009-2012 til klimainitiativer i ESA programmer. Globaliseringspuljen skabte dermed grundlag for både banebrydende forskning, udvikling af dansk højteknologi og samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

UFM har ansvaret for det danske medlemskab af European Space Agency, ESA og har med sine bidrag til ESA’s rumprogrammer for bemandet og ubemandet rumfart sikret opbakning til projektet.

H.C. Ørsted blev født den 14. august 1777 i Rudkøbing på Langeland, hvor også prisoverrækkelsen foregår.

Alle er velkomne.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024