Gå til indhold

Dansk ph.d. studerende modtager ESA's Bæredygtighedspris 2019

Den 9. september modtog ph.d. studerede Simon Vilms Pedersen fra SDU ESA’s Bæredygtighedspris for sit projekt, der placerer satellitter centralt i bekæmpelsen af udledningen af ammoniak fra landbruget. Satellitdata kan dermed blive helt afgørende for fremtidige klima-beslutninger.

Bæredygtighedsprisen gives til unge forskere under 30, med idéer der kan integrerer rumforskning med bæredygtighed. Med prisen følger en tur til Europa’s rumhavn i Kourou i Fransk Guiana, for at se én af ESA’s mange opsendelser. 

Simon Vilms Pedersen er den første danske modtager af Bæredygtighedsprisen, og han modtager prisen for projekt-idéen ”The AnthroAm Sentinel”. Projektet går ud på at anvende eksisterende satellitter, til at holde øje med udledning af ammoniak fra landbrugsjord i gødningssæsonen. Ammoniakfordampning drives blandt andet af jordens pH-værdi, temperatur og vindhastighed. På grund af kompleksiteten i fordampningsprocessen kan det være svært for landmændene at vurdere tabet af kvælstof fra deres marker. Her kan overvågning med satellitter give ny viden. Gemt i data fra forskellige satellitter er der nemlig både information om tilstedeværelsen af ammoniak i atmosfæren såvel som information om vejret og jordtypen i landmandens nærområde.

The AnthroAm Sentinel går ud på at udtrække disse informationer fra satellitterne ved hjælp af bestemte algoritmer og anvende dem i udviklingen af en ny generation af satellit-baserede modeller for udledning af ammoniak. Disse modeller kan herefter bruges til at forudsige udledningen ved at gøde på et givent tidspunkt og samtidig indikere, hvornår gødskning vil resultere i mindst muligt udledning af ammoniak. 

Siden 2013 har European Space Agency, ESA hvert år tildelt en Bæredygtighedspris til den idé der bedst formår at integrere rumforskning med bæredygtighed. Prisen uddeles under afholdelsen af den Europæiske Interparlamentære Rum Konference (EISC). Prisen tildeles efter to evaluerings-runder, hvoraf den første er en faglig bedømmelse af et panel internt fra ESA, mens idéerne i anden runde bedømmes af en Jury bestående af en ESA astronaut, repræsentanter fra udvalgte medlemslande samt repræsentanter fra den Europæiske rumindustri. 

Prisen blev overrakt af Andrea Vena og Marion Mirailles fra ESA samt MP Klaus-Peter Willsch, formand for EISC konferencen 2019.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024