Opsendelsen, som European Space Agency (ESA) har stillet til rådighed for Aarhus Universitet, forløb som planlagt, og Delphini-1 er nu på vej til den internationale rumstation (ISS). Om et par døgn bliver Space X fartøjet Dragon koblet til ISS, og i løbet af de næste par måneder får de travle astronauter tid til at sende Delphini-1 ud i sit eget kredsløb. Først da kommer den til live, og det rigtige arbejde for de studerende begynder, med afprøvninger og radioforsøg og billeder af Jorden og stjernehimlen.
Samtidig med opsendelsen afholdte de tre deltagende institutter på Aarhus Universitet åbent hus i Søauditorierne for omkring et hundrede spændte tilskuere. Lektor Rune Hylsberg Jacobsen fra Institut for Ingeniørvidenskab og lektor Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi fortalte om projektet og om selve opsendelsen, efter at Dekan for Science and Technology, Niels Chr. Nielsen havde budt velkommen. Publikum havde lejlighed til at stille spørgsmål, også til vore udsendte i Florida.
Kontoret for Rum i Styrelsen for Forskning og Uddannelse har behandlet og godkendt ansøgningen fra Aarhus Universitet om opsendelse af Delphini-1. Godkendelsesprocessen er forløbet efter bestemmelserne i den danske rumlovgivning, som trådte i kraft den 1. juli 2016 samme år, som Danmark fik sin første nationale rumstrategi.
Der er tale om et satellit på 10 x 10 x 10 cm og en vægt på omkring 1,5 kg. Den indeholder et optisk kamera, som kan tage billeder af jorden såvel som rummet. Data fra Delphini-1 vil modtages af et nyoprettet kontrolcenter på Aarhus Universitet. Herfra vil de studerende kunne kommunikere med satellitten.
Rumprogrammet på Aarhus Universitet har til formål at give studerende viden og kompetencer inden for rumteknologi – kompetencer, som efterspørges af et voksende danske rumerhverv, som i dag tæller 200 virksomheder.
Delphini-1 er realiseret på baggrund af aftaler om den danske deltagelse i European Space Agency og ISS og forventes at kunne opholde sig i rummet i op til to år, før den brænder op i atmosfæren.