Gå til indhold

En ny europæisk rumhavn er undervejs

Andøya Space Center (ASC) udvikler netop nu deres rumhavn på Andøya i Nordnorge til at kunne sende satellitter i kredsløb om jorden. Det sker for at kunne betjene det voksende marked for små satellitter, som også Danmark producerer. Planen er at være klar i 2020.

Andøya er især godt placeret i forhold til at give direkte adgang til polære og sol-synkrone kredsløb.

Norge har siden 1960’erne opsendt suborbitale raketter fra Andøya med det formål at skabe kortvarig vægtløshed til forskningsformål og test af udstyr. Uddannelse har også altid spillet en rolle på Andøya, som også huser Space Ship Aurora, hvor man kan få en virtuel tur i rummet. Fra centret i Andøya foregår desuden omfattende forskning i nordlys.

Andoya Space Center begrunder selv beslutningen om at udvikle den nye opsendelseskapacitet således:
- Rumaktiviteter benævnes ofte den fjerde industrielle revolution (industri 4.0). Den stadigt stigende digitalisering af verden kræver stadig større mængder data og forbedrede kommunikationsfunktioner. Verden har brug for bedre jordobservation, for eksempel af interesse for aktører inden for landbrug, skovforvaltning, havovervågning mv. Verden har brug for akut bedre kommunikationsløsninger, og det er små satellitter, der giver de største muligheder for at drive global innovation og udvikle nye tjenester. De teknologiske fremskridt inden for satellitindustrien, med miniaturisering og brug af billige erhvervskomponenter, gør det også muligt at oprette små, overkommelige og effektive satellitter. Produktionstiden pr. satellit reduceres dramatisk. Markedet for små satellitter ser således ud til at være særligt ekspansiv i de kommende år.

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024