Når vinteren nærmer sig på den nordlige halvkugle, kommer forskningscentrene i Antarktis frem fra deres lange mørke vinterhi og afventer spændt ankomsten af friske forsyninger efter flere måneder i isolation.
Hvert år sender ESA læger et helt år på en virkelig unik oplevelse på isen. Her skal holdet undersøge, hvordan mennesker tilpasser sig til at leve i ekstreme miljøer – hvilket er udgangspunktet i rummet
Har du hvad det kræver? Det har danske læge Najda Albertsen, der netop nu er på vej til at blive den første danske læge, der påtager sig dette krævende men meget spændende job. Nadja skal gennemføre forskning i hvordan isolation ændrer folks hjerner og blodtryk og finde frem til organismer, som måske kan overleve den ekstreme kulde.
På Concordia er der temperaturer så lave som -80 ° C, ingen sollys i fire måneder og ingen adgang overhovedet om vinteren. Det er en af de fjerneste og isolerede menneskelige udposter. Det faste hold på 15 personer, der bor i Concordia i løbet af vinteren, modtager efter flere måneders isolation på Concordia omkring 80 forskere, der kun kommer til Concordia om sommeren for at kontrollere udstyr, installationssensorer og køre eksperimenter i et par uger.
Tidslinje og proces:
- 14. januar 2019: Ansøgningsfrist
- Marts 2019: 3-5 kandidater blive inviteret til en grundig lægeundersøgelse, psykologisk vurdering
- Sommer 2019: Træning
- Oktober 2019: Før afgangsmøde
- November 2019 - januar 2020: Afgang til Concordia
- Slut 2020 - primo 2021: Retur til Europa
- Maj / juni 2021: Baseline Data Collection