Gå til indhold

ESA BIC Danmark er kommet godt fra start

På trods af corona situationen, som lukkede Danmark ned kun en uge efter den officielle åbning, har der været fuld tryk på ESA BIC Denmarks aktiviteter.

Under mottoet ”We help Earth benefit from Space” åbnede ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) Denmark den 4. marts 2020 for at hjælpe iværksættere med at starte nye virksomheder, men også for at styrke etablerede virksomheder ved at udnytte det vækstpotentiale der ligger i brug af rumteknologi og satellitdata til udvikling af nye forretninger og produkter.

Efter kun få måneder og på trods af corona situationen, som lukkede Danmark ned kun en uge efter den officielle åbning, har der været fuld tryk på projektet.

Det er lykkedes af forberede og afholde den første optagelsesrunde af startups, at udvikle et intensivt 12 dages Launchpad sommerprogram for at styrke rumrelateret iværksætteri og at starte dialog med mange danske firmaer for at skaffe dem lettere adgang til rumteknologi og støtte fra ESA.

Med de tre regionale hubs på Aalborg Universitet, på Århus universitet og med hovedkontoret på Danmark Tekniske Universitet har aktiviteterne kørt på fuld blus for at få alt klat til de første startups som forventes at ankomme lige efter sommeren. Her vil de udvikle deres firmaer gennem et målrettet 2 års forløb med teknisk og forretningsmæssig rådgivning.

ESA BIC Denmark planlægger over de næste 5 år at skabe mindst 40 nye danske startup virksomheder, med 2 årlige indtag.

Fordi ESA BIC Denmark primært har et downstream-fokus, som handler om, hvordan vi kan udnytte rummet og rumteknologi til at gøre livet på jorden bedre, kan projektet også blive et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

”Det handler ikke om udforskning af det fjerne univers, men om at bruge rummet til at udvikle teknologier, der kan bruges på Jorden. For eksempel til at sikre mere effektive skibsruter, forebygge nedbrud af vindmøller og forudsige, hvor på marken det er bedst at vande i perioder med tørke,” forklarer Sune Nordentoft Lauritzen fra ESA BIC Denmark.

Første startups hold er næsten klar til incubation

De første 9 startups har allerede søgt ind ved den første optagelsesrunde i maj. De kommer fra fire forskellige regioner i Danmark og fordeler sig med 2 upstream løsninger til rumprogrammer og 7 downstream løsninger inden for sektorerne fintech, landbrug, maritimt, robotics og asset tracking.

Sammen med ESA er de 3 hubs nu i gang med at vurdere de 9 ansøgere og udvælge de bedste til at starte på det første intensive 2-års ESA BIC inkubationsforløb. Udover teknisk og forretningsmæssig støtte vil iværksætterne også modtage et økonomisk incitament på 50.000 Euro til udvikling af deres startups plus adgang til ESAs stærke netværk af over 800 hightech-virksomheder allerede skabt i de andre Europæiske ESA BIC centre.

Næste optagelsesrunde er planlagt til oktober og interesserede er velkomne inden da til at tage kontakt med de 3 hubs for at foreslå, diskutere og udvikle ideer til nye startups.

ESA BIC Denmark er allerede kommet i dialog med knap 40 danske space-relaterede startups og pre-startups med varierende grad af modenhed, som kan have potentiale til at blive en del af inkubationsprogrammet. Der gøres en del ud af at ”kuratere” ansøgerfeltet, sådan at de startups, der ender med at ansøge om inkubation, også har den rette modenhed og den nødvendige substans til at vokse til stærke firmaer. Andre startups og iværksættere, som er mindre modne, bliver anbefalet af søge centrets pre-inkubation program Launchpad.

Pre-incubation gør iværksættere klar

Det er en hjørnesten i ESA BIC Denmark konceptet, at det skal være proaktiv i at fremme nye generationer af iværksættere fra de allertidligste faser.

Til denne ende er det allerede lykkedes at arrangere Launchpad til august, et 12 dages intensivt sommerprogram der har til formål at accelerere modningen af forretningsideer, teknologier og teams frem til et punkt, hvor de kan søge ind i det egentlige inkubationsforløb. Deltagerne vil lære om iværksætteri igennem en serie af worksessions og præsentation. Som teams vil de arbejde sammen om at analysere og udvikle banebrydende forretningsidéer og modeller.

”Vi vil specielt, men ikke kun, have fokus på at identificere og udvikle nye rumbaserede startups på de danske universiteter, som rummer en kæmpe talentmasse af kvikke og motiverede studerende med dyb teknologisk ekspertise,” siger Sune Nordentoft Lauritzen.

“Over de kommende år planlægger vi at involvere mere end 1000 potentielle iværksættere, i arbejdet med at skabe en ny generation af højteknologiske opstartsvirksomheder, der udnytter mulighederne i rummet.”

Både Launchpad og inkubationsprogrammet er åbent for alle med iværksætterdrømme, både studerende men ligesåmeget personer fra andre dele af samfundet. På det første Launchpad forløb til august vil der både være studerende og ansatte fra etableret industri blandt de cirka 50 deltagere – kravet er kun, at de har stærke iværksætterambitioner og ønsker om at komme i gang som et startup firma.

Aktiviteter i forhold til etablerede virksomheder

Også aktiviteten rettet mod eksisterende virksomheder har haft en flyvende start. ESA BIC Denmark er allerede i dialog med mere end 30 firmaer, og det har resulteret i 9 igangsatte aktiviteter, hvor der på forskellig vis støttes op om brugen af rumteknologi spin-off og satellitapplikationer.

I samarbejde med flere GTS-institutter er der identificeret adskillige fordele, som disse kan opnå ved at udnytte rumteknologier og satellitdata. Specielt med DBI Brand og Sikring er der defineret flere områder, og arbejdet med at udvikle disse spin-off muligheder er allerede started. Dette omfatter rumteknologier, materialeerfaringer og patenter fra ESA, der kan hjælpe i DBIs arbejde og være med til at løse specifikke problematikker. Det er også under vurdering hos flere GTS institutter, hvordan rumbaseret spin-off aktiviteter kan styrke deres arbejde i deres næste 4-års planlægning for 2021-2024.

Et andet område hvor centret har haft speciel succes med de erhvervsrettede aktiviteter er robotsektoren. Centret har været i kontakt med flere danske robotnetværk og har indledt direkte dialog med 12 fortrinsvis mindre danske firmaer for at synliggøre mulighederne for at anvende satellitdata og særligt højpræcisions-GNSS, specielt det Europæiske Galileo navigationssystem, til udvikling af innovative robotløsninger.

Dette har ført til, at flere firmaer nu er i gang med at søge om ESA kick-start støtte til udvikling af smarte robotter til landbrugsautomatisering, byvedligeholdelse, last-mile leveringer m.m.

Derudover er der blevet arbejdet en del med enkelt industrier i andre sektorer for at promovere mulighederne ved og hjælpe med adgang til rumteknologier og brug af satellitdata til løsning af specifikke problemer, implementering af innovationsmuligheder samt udvikling af nye forretningsområder. To har allerede ført til start af konkrete aktiviteter til forretningsforbedringer.

Målet er over de næste 5 år at engagere mere end 100 virksomheder i at få fordele af avanceret teknologi og patenter allerede udviklet og stillet til rådighed af ESA, brugen af satellitdata både for positionering og jordobservation, og gennem samarbejde med de over 800 ESA BIC startups allerede skabt og de mere end 100 andre ESA finansieret rum spin-off projekter i Europa.

* Denne artikel er skrevet af ESA BIC Danmark *

Kontakt

Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024