Gå til indhold

Følg med når Andreas Mogensen guider astronauter på rumvandring

Torsdag den 14. juni skal to af Andreas Mogensens astronautkolleger på rumvandring for at installere to nye videokameraer. De nye kameraer skal bruges når SpaceX og Boeings bemandede fartøjer inden længe skal tilkobles rumstationen.

Astronauterne Drew Feustel og Ricky Arnold skal torsdag på deres tredje rumvandring siden deres ankomst til rumstationen den 23. marts 2018. Hovedformålet med rumvandringen er at installere to videokameraer på ”Harmony” (Node 2) modulet på forenden af den internationale rumstation. Kameraerne skal overvåge PMA-2 (Pressurized Mating Adapter-2), der er et af to tilkoblingspunkter til de fremtidig bemandede rumkapsler fra de to kommercielle aktører SpaceX og Boeing. Ifølge planen skal både SpaceX og Boeing til efteråret udføre en ubemandet test af deres bemandede rumkapsler. Under testen skal rumkapslen automatisk koble sig til PMA-2. Videokameraerne skal give astronauterne om bord på rumstationen mulighed for at overvåge tilkoblingen og gribe ind, hvis der skulle opstå problemer.

Det er Andreas Mogensen, der fra Mission Control Center-Houston skal lede og guide astronauterne på deres rumvandring. Han har derfor selv trænet operationen op til flere gange under vand. Da den amerikanske rumfærge kun fløj på korte missioner, ville astronauterne skulle have trænet rumvandringen 7-10 gange under vandet inden operationen i rummet. Men nu hvor de fleste missioner om bord på rumstationen varer seks måneder, har astronauterne sjældent mulighed for at træne en specifik rumvandring inden deres rummission. Derfor bliver denne rumvandring ledet fra kontrolcentret – denne gang af Andreas Mogensen, der har været med til at planlægge og træne rumvandringen.

En særlig tak til Andreas Mogensen for at have bidraget med denne nyhed. 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022