I juni måned fremlagde Europa-Kommissionen sit forslag om et rumprogram, der samler EU’s nuværende og fremtidige indsatser på området.
Siden da er forslaget blev grundigt behandlet af medlemsstaterne med det østrigske formandskab for bordenden. Arbejdet er primært foregået i Rådsarbejdsgruppen for rumpolitik, hvor Uddannelses- og Forskningsministeriet repræsenterer Danmark. Drøftelserne har været mangeartede; fra at understrege vigtigheden af Copernicus frie og åbne datapolitik til gentagne drøftelser om hvordan programmet skal understøtte Europas uafhængige adgang til rummet. EU’s medlemsstater er nu nået til enighed om programmets overordnede indhold og stuktur.
Europa-Parlamentet har sideløbende behandlet forslaget. Europa-Parlamentet støtter op om et samlet program, og har blandt andet foreslået et stigning i budgettet, specifikt til Copernicus og de nye initiativer GOVSATCOM og SSA.
Budgettet for rumprogrammet er en del af de centrale EU-budgetforhandlinger om den flerårige finansielle ramme, og det endelige budget vil afhænge af disse forhandlinger.
Hvad sker der nu?
Til januar 2019 overtager Rumænien formandsstolen i Ministerrådet. De vil sammen med Kommissionen og Europa-Parlamentet indlede den såkaldte trilog, eller trepartsforhandlinger, om rumprogrammet. Alle parter håber på at en aftale kan landes inden det forestående Europa-Parlamentsvalg og inden der skal vælges ny Kommission. Alternativet ville kunne medføre forsinkelser i forhandlingerne, og dermed forsinkelse i implementeringen af programmet.
Hvad består programmet af?
Copernicus - EU’s jordobservationssystem, der indsamler data om Jorden via satellitter og sensorer på Jorden. Copernicus giver bl.a. den europæiske befolkning, virksomheder og beslutningstagere oplysninger om, hvordan planeten og klimaet udvikler og forandrer sig.
EGNOS - EU’s tjeneste til forbedring af nøjagtigheden og pålideligheden af GPS-signaler. EGNOS kan præcisere GPS-signaler helt ned til 2 meter, i stedet for de 10 meter, som GPS-signalet normalt giver.
To nye programmer SSA (Space Situational Awareness), som har til formål at overvåge og spore objekter i kredsløb om jorden samt GOVSATCOM, som er en statslig satellitkommunikationstjeneste, der skal sikre, at medlemsstaterne på sigt får en pålidelig og omkostningseffektiv adgang til sikker satellitkommunikation, bliver også en del af det nye program.