Gå til indhold

Indkaldelse af forslag til rumforskning

Danmarks medlemskab af European Space Agency, ESA giver danske forskere og virksomheder adgang til en række forskningsfaciliteter, der kan udnyttes til forskning i vægtløshed. ESA har netop udgivet en ny strategi for udnyttelsen og opfordrer nu alle til at søge om adgang til faciliteterne.

Ud over adgang til den internationale rumstation, ISS, giver ESA også adgang til en række andre mere jordnære forskningsfaciliteter, hvor forskere og virksomheder kan gennemføre forsøg med relation til bemandet og ubemandet udforskning af rummet.

Forskningsfaciliteterne finansieres af SciSpace delen af ESA’s rammeprogram for bemandet og ubemandet udforskning af rummet, European Exploration Envelope (E3P) programme.

Der er ingen ansøgningsfrist for forslag til at udnytte faciliteterne, så der kan løbende indsendes forslag til udnyttelse af disse unikke faciliteter:

Drop tower

Drop tower I Bremen er et af de højeste om bedste kendte I Europa. Forsøgene falder fra 120 meters højde og er vægtløse i 4.74 sekunder under op til 50 G

Jordbaserede faciliteter

ESA har en række forskellige faciliteter til studier af effekterne af vægtløshed rundt om i Europa. De omfatter:

  • Clinostats Random Positioning Machine :Envifuge Vertical Treadmill Facility (VTF) hos DLR (Cologne - Germany). 
  • Short Arm Human Centrifuge (SAHC) hos MEDES (Toulouse – France)
  • Large Diameter Centrifuge (LDC) på ESTEC (Noordwijk – The Netherlands)
  • Neutral Buoyancy Pool på ESA/EAC (Cologne - Germany)

Biologiske effekter af stråling

ESA har en række forskellige faciliteter rundt om i Europa. De omfatter blandt andet:

  • GANIL (Caen, FR): Several experimental rooms with scanning Biological laboratories
  • AGOR KVI-CART (Groningen, NL): One experimental room Biological laboratories available Animal experiments possible 
  • HIT (Heidelberg, DE): Experimental room with scanning Two biological laboratories Animal experiments possible, but no housing facility on-site

Test af virksomheders egne idéer

ESA’s Microgravity Application Promotion (MAP) program har til formal at give virksomheder evt. i samarbejde med forskere mulighed for at gennemføre forsøg til gavn for samfund, miljø eller økonomi.

Parabol flyvninger

På et særligt fly, der giver vægtløshed i forskellige sværhedssgrader i 20 sekunder flere gange i løbet af turen kan man gennemføre biologiske, biomedicinske og humanfysiologiske forsøg

Sounding rockets

Sounding rockets sender eksperimenter til kanten af rummet før de falder tilbage mod Jorden. På turen når man op til 750 km højde og eksperimentet vil være i vægtløshed i 13 sekunder.

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022