Gå til indhold

Ny Copernicus rapport med 99 brugerhistorier

EU's jordobservationsprogram Copernicus leverer dagligt store mængder af gratis data, og nu kan du læse 99 historier om, hvordan de allerede er blevet brugt rundt om i Europa. I Danmark kan Lemvig kommune for eksempel se frem til at undgå unødige udgifter til nye kloakrør.

Rapporten beskriver hvordan Copernicus Sentinel-1-baseret kortlægning har afsløret, at det er lodrette jordbevægelser i Lemvig kommune, som giver knækkede vand- og kloakrør. I Lemvig kommune har det allerede ført til lavere omkostninger for kommunen, og de kan derfor også fremover målrette deres investeringer i nye rør og dermed undgå store omkostninger ved udskiftninger og reparationer. Brugen af Copernicus-data er derfor ved at blive integreret i kommunens strategiske planer og har betydet, at kommunen satser på oplæring af kommunale medarbejdere.

Kortlægningen af vertikale landbevægelser er realiseret i et samarbejde mellem bl.a. Lemvig kommune, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og DTU Space. Lemvig kommune er dog kun et af mange steder i Danmark, hvor den nye viden har vist sig at sikre en omkostningseffektiv og videnbaseret vandsektor. Potentialet i forbindelse med tilpasning af klimaændringer er langt større.

Rapporten rummer en lang række andre bruger historier indsendt af forfattere fra næsten alle Copernicus deltagende lande. Den geografiske og strukturelle mangfoldighed af eksemplerne vedrører så succeser fra kortlægning af brakmarker i Vallonien i Belgien til skovrejsning i Thüringen i Tyskland, og fra offentlig forvaltning i Milano til landbrugsovervågning i Litauen. Rapporten dokumenterer hvordan Copernicus - allerede inden alle satellitter er opsendt – giver resultater for hele Europa.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk
Anne Birgitte Klitgaard
Fuldmægtig
Tlf.: 72318242
Email: ak@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024