Gå til indhold

Ny OECD rapport: Den globale rumøkonomi i tal

Der er aldrig før blevet investeret så meget i rummet. De nye tal viser, at de statslige rumbudgetter rundt om i verden er steget til det højeste niveau siden Apollo-tiden. USA står for halvdelen, mens de næst-vigtigste globale aktører er Kina, Japan og Frankrig.

OECD’s nye rapport har været ventet længe – den sidste af samme slags udkom i 2014. Rapporten peger på at lovende nye teknologier nu er ved at være modne og at de tiltrækker kapital fra både statslig og privat side. Det er især de små satellitter, ”cubesats”, der også kan blive til mega-konstellationer, der har gjort en forskel. De er billigere både at udvikle og sende op og giver mulighed for bl.a. bredbånd og Internet of Things fra rummet. Dertil kommer en stigende interesse for kommerciel bemandet rumfart.

OECD forventer, at rumsektoren vil vokse de kommende år omend med lidt lavere hastighed end de seneste år. Rapporten peger også på, at som det private marked vokser, så vil der være flere og flere anvendelser, der kombinerer systemer i rummet med systemer her på jorden.

Start-ups i alle dele af rumsektoren fortsætter med at etablere sig, og der er de seneste år registreret 500 små virksomheder især i USA, men også i Europa, Japan, Kina og Indien.

Digitaliseringens betydning for rumsektoren er i vækst og både forskning og udvikling, produktion og processer påvirkes og giver bland andet mulighed for samlebåndsproduktion af satellitter og 3D printede komponenter.

Rapporten rummer tal for de helt store globale rumnationer. Danmark er ikke en af dem, men med sin høje digitaliseringsgrad, sin virksomhedsstruktur samt tekniske og videnskabelige kompetencer, er den beskrevne udvikling i rumøkonomien gode nyheder for den danske rumsektor.

Kontakt

Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024