Gå til indhold

OCEBIS - Ocean biological information system

Havet set gennem marine organismers øjne. Copernicus programmets marine komponent har dramatisk ændret vores viden om havets tilstand - hvor vi før famlede i blinde er Copernicus nu vores øje i havet.

Hvor der er gode livsbetingelser i havet for de forskellige arter er imidlertid ikke umiddelbart klart i de gigantiske datamængder som Copernicus løbende producerer. Vi ved for eksempel, at forskellige typer fronter i havet er vigtige for mange livsprocesser. Nogle arter har bestemte hydrografiske præferencer, eller kombinationer af forhold, der skal være til stede. Den biologiske viden om hydrografiske betingelser, der er stimulerer liv er relativt omfattende.

Imidlertid bliver denne viden ikke kombineret med Copernicus' potentiale indenfor fiskeri, vores forvaltning af havets ressourcer og havforskning i bredere forstand. Det skyldes til dels, at Copernicus kun leverer rådata om havets tilstand og ikke fordøjer data til datalag om livsbetingelser i havet - havet set med biologiens øjne. Dels at det kræver lidt erfaring med datahåndtering at generere datalag om livsbetingelser i havet.

Downstreamtjenesten OCEBIS prøver at bygge denne bro til fiskere, forvaltere og forskere. OCEBIS omdanner oceanografiske realtids rådata fra Copernicus til kortlag over, hvor der er gode livsbetingelser i havet for forskellige arter. Samtidig udvikler OCEBIS forskellige læse- og analyseværktøjer til Copernicus' rådata, som erfarne brugere frit kan downloade som open source og videreudvikle til deres bestemte formål. Det langsigtede formål med OCEBIS er således at fremme en bæredygtig udnyttelse og forvaltning af havets ressourcer gennem øget anvendelse af Copernicus.

Kontakt

Anne Birgitte Klitgaard
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 82 42
Email: ak@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022