Gå til indhold

Se præsentationerne fra Rumkonference 2018

Mandag den 8. september 2018 samledes mere end 100 rumforskere, studerende og rumvirksomheder til spændende drøftelser om uddannelse, kompetencer og jobs i rumerhvervet. Danmarks deltagelse i udforskning af rummet med robotter og astronauter var også på dagsordenen.

Kontoret RUM i Uddannelses- og Forskningsministeriet havde inviteret til den første årlige Rumkonference med to centrale temaer på dagsordenen:

  • Matcher universiteternes kandidater rumerhvervets behov?
  • Skal danske robotter og astronauter med længere ud i rummet?

Interessen for at deltage i Rumkonferencen i DGI-byen var på forhånd stor og ikke alle fik mulighed for at komme med. Alle præsentationer kan nu ses eller genopleves via nedenstående link.

Uddannelse

Rumkonferencen gav anledning til en berigende, inspirerende men også øjenåbenende dialog. Den understregede både hvor godt rummiljøet allerede samarbejder i dag – men også, at det stadig kan blive bedre.

Konferencen viste, at universiteter og erhvervsliv nu vil fortsætte og styrke dialogen om, hvordan de studerende bedst og hurtigst kommer videre ud i et rumerhverv, som har gode vækstmuligheder og derfor har brug for dygtige kandidater fra Aalborg, Aarhus, Syddanmark, København og DTU.

Rumområdets brede appel demonstreres af, hvad der sker i dag rundt på universiteter som Aarhus og IT universitetet. Hvor Aalborg universitet og DTU Space har været i fuld gang med at bruge rummet de sidste 20 år, begynder også andre at se mulighederne, og det ser ud til at kunne brede sig endnu mere.

Det illustreres blandt andet af, at Danmarks Statistik udgav i denne uge en statistik, der viser, at andelen af landmænd, der bruger præcisionslandbrug baseret på satellitter, er steget fra 16 til 19 pct. fra 2017 til 2018. Behovet for kompetencer i at udnytte rummet strækker sig altså helt til uddannelsen af landmænd. Hvor langt det egentlig strækker sig, er noget af det næste ministeriet tager fat på at undersøge.

Ministeriets ønsker ikke at tage styringen af denne udvikling, men at invitere til samarbejde og partnerskab, der kan bidrage til at fjerne barriere og realisere de fulde potentialer i de samarbejder, som dels allerede eksisterer rundt om i landet og dels spirer frem i øjeblikket på uddannelsesinstitutioner, som tidligere ikke har arbejdet systematisk med rumområdet.

Robotter og astronauter

Hvorvidt danske robotter og astronauter skal med længere ud i rummet kunne alle inviterede talere svare ja til.

Også Seismonauts rapport, om danske kompetencer og interesser i udforskning af rummet, peger på, at stærke danske kompetencer inden for blandt andet sundhed, robotter og vandrensning kan bruges på internationale missioner til Månen og Mars. På konferencen blev det fremhævet som kompetencer, der i flere tilfælde stemmer godt overens med FN’s verdensmål om bæredygtig udvikling. Indtil nu er disse danske kompetencer kun kommet delvist i spil.

Ifølge flere talere viser erfaringerne fra flere danske rumvirksomheder, at det absolut er muligt for Danmark at gøre sig gældende kommercielt. Dertil kommer et væld af videnskabelige muligheder på blandt andet Månen, der som himmellegeme er uforandret i milliarder af år og dermed et direkte vidnesbyrd fra solsystemets fødsel.

Nu udestår så den politiske proces i forhold til en beslutning om fortsat dansk deltagelse i ESA’s program for udforskning af rummet, nemlig ”European Exploration Envelope Programme”.

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022