Gå til indhold

Rumobservatoriet ASIM har sendt sine første billeder af kæmpelyn

Det har taget mere end 10 år, men nu har forskere i bl.a. Danmark, Norge, Spanien og Italien endelig fået de første billeder fra rumobservatoriet ASIM. ASIM har taget sine første billeder af kæmpelyn over den indonesiske ø Sumatra en nat i april.

 

Rumobservatoriet Atmosphere-Space Interactions Monitor, ASIM har været koblet til den internationale rumstation, ISS i en måned, og de første billeder af kæmpelyn fra rummet er nu landet hos forskerne på DTU Space. De lyn, der undersøges befinder sig i den øverste del af atmosfæren og slår udad mod rummet og ikke nedad, som de lyn vi typisk kan se fra jorden.

Det er dog ikke kun torden og lyn AISM har til opgave at holde øje med, men også mere generelle data om skyer, som indgår i et større og mere komplekst samspil med jordens klima.

Via ESA’s operationscenter i Belgien modtager DTU Space målinger fra ASIM, som herefter analyseres på et datacenter på DTU Space, der er oprettet specielt til formålet. Ved fænomenet over den indonesiske ø Sumatra har DTU indsamlet 100.000 målinger i sekundet.

DTU Space står for den videnskabelige ledelse, og det danske firma Terma står for den tekniske ledelse af projektet. ASIM er finansieret gennem ESA’s program for udforskning af rummet, European Exploration Envelope Programme. Terma A/S og DTU Space har bygget ASIM observatoriet i samarbejde med partnere i Norge, Spanien, Italien og Polen gennem de seneste 10 år.

ASIM blev sendt af sted fra Jorden den 2. april 2018 og blev koblet på ISS den 13. april.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024