Gå til indhold

Succesfuldt RUS kursus på DTU Space

DTU Space og SpaceAcademy@DK afholdt kurset Research and User Support for Sentinel Core Products (RUS) den 13.-14. december 2018. De 20 deltagerne glædede sig efterfølgende over et stort udbytte af kurset, der gav en grundig introduktion til brug af radarsatellitbilleder og SAR data.

Kurset blev afholdt i på DTU i Lyngby, som et internationalt kursus i samarbejde med RUS konsortiet, der drives af Serco og understøttes af EU og ESA. Kurset havde fokus på praktisk anvendelse af SAR (Synthetic Aperture Radar) data til klassifikation af landbrugsafgrøder i kombination med optiske data og til monitering af landhævninger.

Der var rift om de 20 pladser på kurset, der havde deltagere fra private virksomheder såvel som fra myndigheder og universiteter. Undervisere fra DTU Space og Sandholt ApS stod for den teoretiske del af kurset, og erfarne eksperter fra RUS konsortiet afviklede de praktiske hands-on øvelser. Alle præsentationer blev videofilmet og vil komme til at indgå som en del af RUS-konsortiets portefølje af online e-learnings kurser.

Undervisere

Henning Skriver, DTU SPACE Inge Sandholt, Sandholt ApS / DTU SPACE John Peter Merryman Boncori, DTU SPACE Miguel Castro Gómez, Serco Tereza Šmejkalová, Serco

Kursets indhold kort skitseret

Dag 1 – Land cover og afgrødeklassifikation
Den første forelæsning gav en kort introduktion til satellit sensorer og data, med vægt på informationsindhold og komplementaritet af SAR (Sentinel-1) og optiske data (Sentinel-2). Den anden forelæsning fokuserede på feature extraction og introduction af forskellige typer klassifikationsalgoritmer (for eksempel Bayisian, K-means, Random forest). Deres fordele og ulemper blev diskuteret med særlig fokus på kombination af satellitdata fra forskellige bølgelængdeintervaller og på multi-temporal data. Hvad angår SAR, blev også den spektrale støj i billedet og dens indflydelse på klassifikation introduceret. Praktiske øvelser demonstrerede hvordan en tidsserie af optiske og SAR data (Sentinel 1 og Sentinel 2) kand anvendes til klassifikation af land cover og afgrødeklassifikation i Danmark.

DAG 2 - Sentinel-1 InSAR-processering til monitering af landhævninger
Den første forelæsning gav en top-down introduktion til SAR interferometri (InSAR) med vægt på dets anvendelse til måling af overflade deformationer. Principper, anvendelighedskrav og hovedfejlkilder til InSAR-teknikker blev præsenteret ud fra eksempler og de relevante teoretiske begreber. Den anden forelæsning behandlede specifikke egenskaber for Sentinel-1 SAR Terrain Observation med Progressive Scans (TOPS) - mode og de behandlingstrin, der kræves for at udføre InSAR-deformationsmålinger. Den praktiske øvelse demonstrerede InSAR konceptet til at detektere og monitere terrænbevægelser med Sentinel-1 data, ved et case studie, der vurderer langsigtede landsænkningsmønstre i Vestdanmark.

LINKS:

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022