Gå til indhold

TAPAS - super-præcise satellitpositioner i Aarhus

Fredag den 26. oktober åbnede TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcispositionering og Autonome Systemer. TAPAS er etableret og designet af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering i samarbejde med DTU Space. TAPAS har 11 referencestationer i og omkring Aarhus og er det første af sin art i Danmark.

De 11 referencestationer modtager signaler fra både fra de amerikanske GPS satellitter og fra EU’s Galileo satellitter og beregner på den baggrund korrektioner til mobile enheder i området, fx biler, som dermed kan navigere med én centimeters præcision.

Uddannelses- og Forskningsministeriets kontor for RUM var med ved åbningen, der markerer en vigtig milepæl i Danmark i udnyttelsen af EU’s ambitiøse rumprogram Galileo, der har været undervejs de sidste 20 år og har kostet omkring 100 mia. kr. Når Galileo i 2020 er fuldt udbygget, vil det levere positioner med nøjagtighed på ned til 20 cm. Galileo udmærker sig desuden ved at satellitterne både kan modtage og sende positioner, og dermed bruges til bl.a. nødredning.

Når test- og udviklingsplatformen bliver placeret i Aarhus, skyldes det ikke mindst, at Aarhus Kommune har en vision om at skabe ’en smart city’, hvor digitale teknologier er med til at løse udfordringerne i en moderne storby på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022