Gå til indhold

Væk interessen for rummet og klimaet

ESERO Danmark lancerer netop nu gratis kurser og undervisningsmaterialer til lærere, der interesserer sig for naturfag. De kan med fordel trække rummet ind i klasseværelset for at vække elevernes interesse for rummet, klimaet, digitalisering og robotter.

ESERO er European Space Agency’s ressourcecenter for lærerkurser og undervisningsaktiviteter omkring astronomi og rumfart. ESERO Denmark har til formål at styrke interessen for naturvidenskab og rumfart blandt børn og unge ved at bringe rummet ind i undervisningen. Rummet fascinerer og kan kobles til mange læringsmål i alle naturfag. Undervisning med eksempler fra rummet er derfor en oplagt vinkel, som kan medvirke til at motivere og begejstre eleverne.

ESERO Denmark udbyder nu følgende kurser for både grundskolelærere og gymnasielærere i hele landet:

Klimadetektiverne, 8-15 år

Den europæiske rumorganisation ESA inviterer skolelærere og deres elever mellem 8 og 15 år til at deltage i ESA’s skoleprojekt Klimadetektiverne, der begynder i oktober 2019 og løber gennem det meste af skoleåret. Hold af elever opfordres til, med støtte fra deres lærere, at ‘gøre en forskel’: at identificere et lokalt klimaproblem, undersøge det ved hjælp af satellitbilleder eller undersøge jordobservationsdata, og derefter foreslå en måde, hvormed problemet kan overvåges eller mindskes. Maksimalt 30 danske hold kan deltage efter først til mølle-princippet.

Forløber 18. september – juni 2020

Gratis 1-dags lærerkursus: Geodata i udskolingen 4. oktober

(Kun få pladser tilbage). ESERO Denmark tilbyder gratis lærerkurser, som løbende opdateres og lægger ud på https://esero.dk/kalender. Der er flere på vej – følg med på hjemmesiden.

Et inspirerende forløb om geodata med materialer til udskolingslærere, med fokus på de fire naturfaglige kompetencer og metoder i naturfag generelt og specifikt geografiske redskaber såsom Geografiske Informations Systemer (GIS), brug af geodata konkret, herunder redskaberne ESA’s EO Browser og Google Earth. Kurset udbydes i samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole, ESERO Denmark og Naturvidenskabernes Hus.

Tid og sted: Bjerringbro, 4. oktober 2019.

Astro Pi – programmering til rummet

Konkurrence fra ESA, hvor eleverne skal designe eksperimenter til en raspberry pi med sensorer i den internationale rumstation.

Astro Pi giver elever en unik mulighed for at foretage videnskabelige undersøgelser i rummet ved at skrive computerprogrammer, der kører på Raspberry Pi-computere ombord på den internationale rumstation (ISS). Og det er ganske enkelt. Astro Pi-udfordringen er opdelt i to separate missioner med forskellige sværhedsgrader: Mission Zero og Mission Space Lab.

Astro Pi Mission Zero, 10-14 år

Programmering for elever under 15 år
Forløber 12. september 2019 – 20. marts 2020

Astro Pi - Mission Space Lab, 12-19 år

En videnskabelig mission for unge. Eleverne skal i hold designe et eksperiment, de modtager gratis computerhardware til at arbejde med, og skriver Python-koden for at udføre det. Deres kode kan uploades til den internationale rumstation og køre i tre timer (to kredsløb).

Forløber 12. september – 25. oktober 2019


Gratis undervisningsmateriale om rummet

- Er vi alene? Exoplaneter og jagten på liv uden for vores solsystem, mellemtrin og udskoling
- Hvor kommer du fra? Fra Big Bang til din krop, 6.-10. klasse.
- Dyrk planter på Mars, 9. klasse
- … og 60 andre materialer til lærerens undervisning.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024