Gå til indhold

ASIM rydder forsiden af Nature

For præcis et år siden var ASIM på forsiden af Science, men med nye resultater har ASIM gjort det igen. Det nye er, at der er påvist nogle enorme blå knald i toppen af en tordensky. Det er de meget kortvarige og intense udladninger af energi, der starter et kæmpelyn.

Det som gør Atmosphere–Space Interactions Monitor, ASIM unik i forhold til alle andre målestationer er, at tidsopløsningen er bedre end nogen anden, og samtidig er ASIM tæt på begivenhederne fra rumstationen. ASIM giver 100.000 målinger per sekund, og inden for 1-2 målinger eksploderer det med blåt i toppen af skyen. Det er det blå glimt. Og ud af det blå glimt vokser den blå jet og kommer op i stratosfæren.

Det er disse resultater, der den 21. januar 2021 offentliggøres i en videnskabelig artikel og samtidig pryder forsiden af dette nummer af Nature.

Denne nye viden samt andre resultater fra ASIM kan med tiden skulle inkluderes i de klimamodeller, der forudsiger udviklingen af vores klima.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM, har støttet tilblivelsen af ASIM-instrumentet bl.a. gennem et særligt bidrag fra globaliseringspuljen i perioden 2009-2012 til klimainitiativer i ESA programmer. Globaliseringspuljen skabte dermed grundlag for både banebrydende forskning, udvikling af dansk højteknologi og samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv. UFM har ansvaret for det danske medlemskab af ESA og har med sine bidrag til ESA’s rumprogrammer sikret opbakning til projektet.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022