Gå til indhold

Forum for Rumbaseret Innovation og Forskning ser dagens lys

For nyligt samledes en lang række relevante organisationer i det nye Forum for Rumbaseret Innovation og Forskning for at diskutere og rådgive om, hvordan brug af rumdata- og rumbaserede løsninger kan udbredes i det danske samfund.



Uddannelses- og Forskningsstyrelsen samlede d. 29. november 2021 over 30 offentlige og private organisationer til det første møde i det nye Forum for Rumbaseret Innovation og Forskning (FRIF) for at blive klogere på, hvordan Danmark kan blive en mere rumbaseret nation. Forummet er etableret af Det Tværministerielle Rumudvalg som et nyt rådgivningsforum.

På mødet deltog klyngeorganisationer, myndigheder, universiteter, interesseorganisationer, fonde og udviklingsprogrammer. Formålet var at få anbefalinger til det videre arbejde med at integrere rumområdet i det danske samfund og inspirere til nye samarbejder. Særligt klyngerne gav udtryk for, at de var klar til bl.a. i tværgående samarbejder at bidrage til konkrete projekter.

Blandt hovedanbefalingerne fra FRIF var:

  • Der er stadig er behov for at øge viden om mulighederne for at anvende rumteknologi og -data særligt i de danske virksomheder.
  • Der mangler ofte et overblik over tilgængelig data. Valget står mellem nationale udstillingsvinduer eller fælleseuropæiske løsninger.
  • Vidensløftet i virksomhederne bør komplementeres af et kompetenceløft bl.a. på universiteterne, som kan løfte i fællesskab f.eks. gennem Ph.d. skoler.
  • Der er ligeledes brug for bedre viden om udbuddet af relevante software løsninger for brugere af rumdata, ligesom der er brug for at udvide markedet ved bl.a. at tænke udvikling af prototyper ind i myndighedernes udbud.
  • Brug de eksisterende virkemidler til fremme af innovation i Danmark og stil krav om anvendelse af rumdata i flere offentligt finansierede forskningsprojekter i f.eks. Danmarks Innovationsfond, udviklings- og demonstrationsprogrammerne og GTS’erne.
  • Overvej muligheden for at etablere et center for anvendelse af rumdata på tværs af de missionsdrevne grønne partnerskaber i Danmarks Innovationsfond.

Næste møde i FRIF planlægges afholdt inden sommeren 2022 og forventes at få et særligt fokus på finansiering.

Kontakt

Christian Agger Autzen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 95 27
Email: cagg@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022