Gå til indhold

“Mission completed” for studentersatellitten Delphini 1

Søndag den 14. marts 2021 brændte Delphini-1 op i atmosfæren. Det er enden på alle lovlydige satellitter og derfor en god historie. Delphini-1 har været en kæmpe succes, og forhåbentlig lever Delphini 1 nu videre som uudslettelig viden hos de studerende.

Mere end 50 studerende har været involveret som satellitbyggere, testere og operatører - og der er lagt utallige interessetimer i arbejdet. Satellitten blev opsendt til den internationale rumstation, ISS, i december 2018 og udsendt derfra i januar 2019.

Der er i høj grad tale om et pilotprojekt, hvor studerende og forskere ved Aarhus Universitet har fået erfaringer med såvel organisatoriske og som praktiske aktiviteter i forbindelse med udvikling og drift af et rumprojekt. Dette aspekt har været helt centralt for Delphini.

Delphini-1 indeholdt et optisk kamera, som har taget billeder af både jorden og stjernehimlen. Satellittens data er modtaget i kontrolcentret på Aarhus Universitet, hvorfra de studerende også har kommunikeret med satellitten.

Delphini-1 har været et ekstremt succesrigt projekt for de involverede studerende og medarbejdere på Aarhus Universitet. Projektet startede i 2016 med input fra en lang række personer og institutioner. Startskuddet gik, da Aarhus Universitet via rumkontoret i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Den Europæiske Rumorganisation, ESA blev tilbudt en gratis opsendelse til og senere udsendelse fra ISS.

Projektet kunne dog kun realiseres med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond, Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørkundskab og Institut for Earth Science. Firmaerne GomSpace og NanoRacks har også ydet projektet uvurderlig støtte - både teknisk og praktisk.

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022