Gå til indhold

Rummets plads i EU's nye store rammeprogram Horizon Europe

I EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe har rummet fået plads i klynge 4 i selskab med temaer inden for digital omstilling og industri. Horizon Europe skal understøtte den grønne dagorden og FN’s verdensmål, som rumteknologi og data fra rummet spiller en nøglerolle i at opfylde.

Klynge 4 (Digital, industri og rum) skal bidrage til at transformere virksomhederne i EU, sådan at de inden 2050 kan være klimaneutrale, energieffektive og globalt konkurrencedygtige. Vejen dertil går gennem digitalisering, banebrydende teknologier, innovative løsninger, nye forretningsmodeller og sikker, bæredygtig og ansvarlig anvendelse af råstoffer.

Data fra rummet spiller en nøglerolle heri. I Klynge 4 afsættes derfor midler til udvikling af applikationer, der udnyttelser data og services fra EU’s satellitprogrammer Copernicus og Galileo.
Men Horizon Europe har ligeså vel fokus på udvikling af kritisk rumteknologi for at vedligeholde, udbygge og passe på satellitterne og ikke mindst sikre Europa uafhængig adgang til rummet.

Rumdelen af klynge 4 kaldes også Destination 5 og har følgende titel og indhold:

Open strategic autonomy in developing, deploying and using global space-based infrastructures, services applications and data

  1. Foster competitiveness of space systems
  2. Reinforce EU capacity to access and use space
  3. Evolution of space and ground infrastructure for Galileo/EGNOS
  4. Evolution of Copernicus services
  5. Innovative space capabilities: SSA, Govsatcom, Quantum
  6. Space entrepreneurship ecosystem (including "New Space" and start-ups) and skills
  7. Targeted and strategic actions supporting the EU space sector
  8. Development of applications from the EU space programme components

Destination 5 budgettet er ved at blive lagt endeligt fast, og for 2021-2022 forventes det at blive på ca. 300 Meuro i alt. De første opslag udkommer i maj 2021 med en ansøgningsfrist i september 2021.

Danske virksomheder, universiteter og GTS institutter med kompetencer inden for disse områder kan derfor allerede nu kontakte deres internationale samarbejdspartnere og drøfte, hvordan de sammen gennem Horizon Europe kan bidrage til den grønne omstilling og FN’s verdensmål.

Det er muligt at søge EU Opstarts midler til processen.

Baggrund

Årsagerne til at EU vil understøtte udvikling og udnyttelse af rumdata og rumteknologi er, at vi hver eneste dag bruger rummet. I dag nyder EU-borgere at se satellit-tv og ønsker stadig mere nøjagtige globale navigationstjenester til transport og mobiltelefoni. Rummets satellitter giver os hver dag adgang til observationer af jorden, havet, atmosfæren, klimaændringerne, vejrudsigter og nøjagtige landkort med mange informationer.

Rummet yder også vigtige bidrag til sikkerhed, krisestyring og nødtjenester. Disse områder er centrale for EU's strategier inden for klima, miljø, transport, landbrug og et sikkert samfund.

Sidst men ikke mindst ønsker EU at understøtte udvikling og udnyttelse af rumdata og rumteknologi fordi rumsektoren en kilde til økonomisk vækst, job og eksport.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024