Gå til indhold

Podcast: ESA direktør Toni Tolker-Nielsen fortæller om rumfartens fremtid i Science Stories

Videnskabsjournalist Jens Degett besøgte Rumkonferencen 2023 på SDU og fik mulighed for at interviewe ESA direktør Toni Tolker-Nielsen, der er fungerende direktør for raketter og den højst placerede dansker i ESA. Han har arbejdet 40 år i European Space Agency og har haft flere forskellige opgaver

Toni Tolker-Nielsen havde desuden netop deltaget i det europæiske Space Summit, der fandt sted 6.-7. november 2023 i Sevilla, Spanien.

På Space Summit blev skabt enighed om, hvordan ESA's medlemslande vil styrke Europas ambitioner for at bruge rummet til at skabe en grønnere fremtid, tage nye afgørende skridt i udforskningen af rummet (Exploration) og at sikre Europa suveræn adgang til rummet. Samtidig forbereder ESA og medlemslandene et paradigmeskifte mod en mere konkurrencedygtig næste generation af løfteraketter.

Jens Degett spørger Toni Tolker-Nielsen, hvorfor mon både den danske uddannelses- og foskningsminister Christina Egelund og alle andre pludseligt er blevet helt vilde med rummet. Hvad giver det af muligheder, og hvilke interesser ligger bag?


Foto: Toni Tolker-Nielsen i Science Stories. Jens Degett, © Science Stories ApS

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen