Gå til indhold

Andreas Mogensens rummissioner

Den 26. august 2023 tog den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen på sin anden mission til den internationale rumstation, ISS. På den seks måneder lange Huginn mission gennemførte Andreas Mogensen gennemføre flere aktiviteter, ligesom han fik rollen som commander af rumstationen.

Andreas Mogensens anden mission til ISS - Huginn missionen

ESA annoncerede den 24. marts 2022, at Andreas Mogensen skulle på sin anden mission til den internationale rumstation, ISS.

Opsendelsen fandt sted den 26. august 2023 med SpaceX 7 Crew Dragon fra Kennedy Space Center i Florida. Andreas Mogensen er pilot på Crew Dragon og del af en international besætning på fire. Lidt mere end seks måneder senere - den 12. marts 2024 - landede Andreas Mogensen og resten af Crew 7 ud for Floridas kyst i samme Crew Dragon.

Andreas Mogensen fik overdraget rollen som commander på rumstationen den 26. september 2023 og overdrog først opgaven til sin afløser den 10. marts 2024.

Aktiviteter på ISS

Andreas Mogensen gennemførte på Huginn missionen en lang række af aktiviteter for ESA og NASA, men missionen gav også unik adgang for danske forskere og virksomheder til at få forsøg med til rumstationen.

På sin Huginn mission gennemførte Andreas Mogensen næsten alle de forsøg, som danske forskere og virksomheder fik mulighed for at sende med på Huginn missionen. Otte ud af ti udvalgte forsøg blev gennemført helt efter planen og med stor succes. Dertil kom et ekstra forsøg målrettet børn og unge.

Læs mere om de danske forsøg via linket herunder.

Formidlingsprojektet Rumrejsen

Formidlingsprojektet ”Rumrejsen” er et landsdækkende samarbejdsprojekt, der i anledning af Andreas Mogensens Huginn mission har haft til formål at begejstre og skabe interesse for rummet, naturvidenskab og teknisk videnskab for især børn og unge.

Rumrejsen består overordnet af fire signaturprojekter, der byder på en lang række af udstillinger, værksteder og aktiviteter, hvor man kan blive klogere på de jobs, man kan få med natur og teknik, finde på gode idéer til at bygge fremtidens rumstation, og finde ud af hvorfor vi allerede i dag er helt afhængige af data fra rummet.

Baggrunden for missionsnavnet

Uddannelses- og Forskningsministeriet modtog i foråret 2022 ca. 200 navneforslag til Andreas Mogensens anden missionen til ISS. Andreas Mogensen udvalgte på den baggrund navnet Huginn, som ESA efterfølgende har designet mission patchen til.

I den nordiske mytologi er Huginn og Munin Odins to ravne, som symboliserer menneskets sind. Huginn betyder ’tanken’, mens Munin betyder ’erindringen’. Hver morgen sender Odin sine to ravne ud, så de kan fortælle ham, hvad der foregår i Midgård. Huginn er dermed en god repræsentation for Andreas Mogensens mission, da Andreas Mogensen på sin mission skal indsamle viden gennem forsøg og observationer og herefter fortælle om, hvad han har fundet ud af.

Andreas Mogensens første mission til ISS - iriss-missionen

På sin første mission til den internationale rumstation i 2015 gennemførte Andreas Mogensen op mod 20 forskellige videnskabelige undersøgelser og forsøg med nye teknologier. Andreas Mogensen optog blandt andet en helt unik film af de spektakulære kæmpelyn over skyerne i et tordenvejr over Indien. De videnskabelige resultater af optagelserne blev offentliggjort i Geophysical Research Letters i januar 2017.

Derudover deltog Andreas Mogensen i en række biologiske undersøgelser af blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet. Andreas Mogensen afprøvede også en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der er designet til at lette de rygsmerter, mange astronauter lider af som følge af opholdet i rummet.

Book Andreas Mogensen

Som ambassadør for rummet kan den danske ESA astronaut bookes til arrangementer, der formidler rummets muligheder eller styrker interessen for naturvidenskab og teknik generelt.

Læs mere og følg med

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024