Gå til indhold

Andreas Mogensen

Den 2. september 2015 blev ESA-astronaut Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han var på en 10-dages mission til den internationale rumstation, ISS. I 2023 skal Andreas Mogensen på sin anden og denne gang seks måneder lange mission til ISS.

Andreas Mogensens anden mission til ISS - Huginn missionen

ESA annoncerede den 24. marts 2022, at Andreas Mogensen skal på sin anden mission til den internationale rumstation, ISS. Missionen er på seks måneder og har planlagt opsendelse i august 2023 med SpaceX 7 Crew Dragon fra Kennedy Space Center. Andreas Mogensen bliver pilot på Crew Dragon og del af en international besætning på fire. 

Andreas Mogensen skal på Huginn missionen gennemføre en lang række aktiviteter for ESA og NASA, men missionen giver også unik adgang for danske forskere og virksomheder til at få forsøg med til rumstationen. Indholdet i missionen er under udvikling, og Andreas Mogensen træner til den på fuld tid indtil opsendelsen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet modtog i foråret 2022 ca. 200 navneforslag til missionen. Andreas Mogensen udvalgte på den baggrund navnet Huginn, som ESA efterfølgende har designet mission patchen til.

Andreas Mogensens første mission til ISS - iriss-missionen

På sin første mission til den internationale rumstation i 2015 gennemførte Andreas Mogensen op mod 20 forskellige videnskabelige undersøgelser og forsøg med nye teknologier. Andreas Mogensen optog blandt andet en helt unik film af de spektakulære kæmpelyn over skyerne i et tordenvejr over Indien. De videnskabelige resultater af optagelserne blev offentliggjort i Geophysical Research Letters i januar 2017.

Derudover deltog Andreas Mogensen i en række biologiske undersøgelser af blodårer, muskler, knogler og hjerne for at se, hvordan de klarer den vægtløse tilstand i rummet. Andreas Mogensen afprøvede også en ny, tætsiddende dragt, en SkinSuit, der er designet til at lette de rygsmerter, mange astronauter lider af som følge af opholdet i rummet.

Book Andreas Mogensen

Som ambassadør for rummet kan den danske ESA astronaut bookes til arrangementer, der formidler rummets muligheder eller styrker interessen for naturvidenskab og teknik generelt.

OBS: Med under et år til sin opsendelse er Andreas Mogensen i træning fuld tid til sin mission. Det er derfor begrænset, hvor meget tid Andreas Mogensen har til PR og repræsentationsopgaver. Det er desuden uvist, hvornår Andreas Mogensen næste gang er i Danmark.

Læs mere og følg med

Senest opdateret 09. maj 2023