Gå til indhold

Forskning sikrer Novozymes' vækst

Den store mængde viden, der oparbejdes på landets universiteter, spiller en vigtig rolle for en af landets mest fremgangsrige virksomheder, enzymproducenten Novozymes.

Henrik Lund og Novozymes
Henrik Lund og Novozymes
Virksomhedens succes skyldes ikke mindst et konstant fokus på innovation, som finder sted både internt og gennem samarbejdsaftaler med en række universiteter.

Novozymes indgår i den forbindelse løbende treårige ErhvervsPhD-projekter, hvor den studerende deler sin tid mellem virksomheden og et af landets universiteter. Lige nu forsker ErhvervsPhD-studerende Henrik Lund således i enzymers stabilitet i flydende vaskemidler i et samarbejde med Farmaceutisk Fakultet ved Københavns Universitet.

Novozymes producerer enzymer (proteiner) i store tanke ved gæring af mikroorganismer. Efter gæring høstes, forarbejdes og sælges enzymerne bl.a. til vaskemiddelindustrien.

ErhvervsPhD-vejleder og specialkemiker hos Novozymes, Svend Kaasgaard, mener, at ErhvervsPhD-ordningen egner sig godt til et samarbejde mellem en virksomhed og et universitet, da den giver klare rammer for projektets forløb og økonomi. Og han
mener, at Henrik Lunds projekt udgør et vigtigt bidrag til et
kerneområde for virksomheden:

”Henriks projekt og samarbejdet med universitetet er vigtigt for at forstå, hvordan enzymer interagerer med de forskellige komponenter i vaskemidlet. Et flydende vaskemiddel er en kompleks blanding af en række stoffer, som i mange tilfælde påvirker enzymernes stabilitet. Projektet giver os en værdifuld grundviden, som vi kan udnytte i andre projekter, blandt andet til udvikling af nye og mere robuste enzymer,” siger Svend Kaasgaard.

Når det er Farmaceutisk Fakultet ved Københavns Universitet, der indgår i projektet, hænger det sammen med, at fakultetet er anerkendt inden for forskningsområdet og har måleudstyr og anvender metoder, som er nyttige for Novozymes.

Henrik Lund befinder sig også godt i krydsfeltet mellem erhvervslivet og den akademiske verden. Han har tre vejledere fra Novozymes og to fra universitetet koblet på sit projekt.

”Min målsætning er at bruge dette projekt til at komme videre inden for erhvervslivet. ErhvervsPhD’en får mig ind på arbejdsmarkedet, samtidig med at jeg kan forske,” siger den 31- årige molekylærbiolog.

Han sætter også pris på, at han undervejs er blevet bedre til at formidle et projekt til en bred målgruppe: ”Jeg har lært meget på de kurser, der er en del af ErhvervsPhDforløbet, bl.a. har jeg fået erfaring med, hvordan man formidler viden til almene grupper.”

Henrik Lunds ErhvervsPhD-projekt afsluttes i sommeren 2010.

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020