Gå til indhold

Industrielt parløb skaber brændselsceller

Brændselsceller har længe været nævnt som morgendagens miljøvenlige og effektive måde at producere strøm. Opstartsvirksomhed fra DTU er nu begyndt at producere cellerne i samarbejde med etableret virksomhed.

PEM-brændselscellerHvert hjem får sit eget effektive mini-kraftværk, og bilerne kører uden at slippe udstødningsgasser ud. Sådan lyder to af visionerne for en fremtid, hvor det er brændselsceller, der leverer strøm og varme. Nu har Danish Power Systems, som udspringer af forskning på Danmarks Tekniske Universitet, etableret en produktion af cellerne.

Samtidig er virksomheden flyttet fra DTU i Lyngby til Kvistgaard ved Espergærde. Her ligger udviklingscenteret for SP Group, som er en international virksomhed med hovedsæde i Søndersø på Nordfyn. Virksomheden udvikler og fremstiller polymermaterialer og emner i plast.

- Vi er simpelthen flyttet ind hos SP Group. Vi kendte dem ikke i forvejen, men gennem innovationskonsortiet Vedvarende Energiteknologier (VETEC) opdagede vi, at deres viden om materialer og produktionsteknologi er et perfekt match for os, siger CTO Thomas Steenberg, Danish Power Systems.

Polymerer der tåler varme

Brændselsceller producerer strøm med høj effektivt og særdeles lav miljøpåvirkning ud fra enten ren brint eller et brintholdigt materiale. Danish Power Systems udvikler brændselsceller i polymermaterialer, såkaldte PEM-celler (Polymer Electrolyte Membrane). Tidligere blev PEM-celler betragtet som nicheprodukter, fordi de kun kunne tåle relativt lave temperaturer. Men fremkomsten af PEM-celler, der kan tåle temperaturer op til 150 grader C, har ændret billedet. Den høje temperatur betyder, at cellerne kan udnytte brændslet langt mere effektivt.

- Selve brændselscellerne er udviklet af os i samarbejde med forskerne på DTU, hvor vi har boet indtil for ganske nyligt. Men når man begynder at fremstille brændselscellerne industrielt, er der mange ting omkring produktionsteknologi, som er nye for os. Her er det ideelt, at vi kan samarbejde med SP Group, forklarer Thomas Steenberg.

- Nu handler det om at få prisen ned og kvaliteten op. Så udviklingsarbejdet fortsætter for fuld damp parallelt med produktion og salg af den nuværende version af produktet. I den forbindelse har deltagelsen i innovationskonsortiet styrket vores teknologiplatform. Og det gælder ikke kun for os, men også for de andre deltagere, der har arbejdet med andre vedvarende energiteknologier.

Gavner hele branchen

Serenergy leverer energiløsninger baseret på brint, mens Skive Fjernvarme undersøger, om det vil være teknisk og økonomisk muligt at producere brint ud fra træflis. DTU har arbejdet med den grundlæggende materialeforskning. Endelig har Teknologisk Institut udviklet nye testmetoder, som bringer de nye, vedvarende energi-teknologier tættere på anvendelse.

- Vi er nu i stand til at tilbyde virksomhederne i branchen en række nye tjenesteydelser inden for materialers elektriske egenskaber og diffusion af gas gennem materialer, siger sektionsleder Jens Christiansen, Teknologisk Institut, som har ledet innovationskonsortiet.

Vedvarende Energiteknologier

Innovationskonsortiet Vedvarende Energiteknologier løb fra 2010-2013. Deltagere: Teknologisk Institut (projektledelse), Serenergy, Danish Power Systems, Skive Fjernvarme, SP Group, DTU.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020