Gå til indhold

Kom trygt spildevand i springvandet

Ved at kombinere membraner med nyttige bakterier kan man rense spildevand særdeles effektivt. Danske forskere og virksomheder er med i front.

Effektivt spildevand

I en verden med mange mennesker og knaphed på rent vand er der hårdt brug for en metode, der kan rense spildevand effektivt. Derfor er det en god nyhed, at danske forskere og virksomheder har bragt sig i front inden for membran-bio-reaktor (MBR) teknologi.

”Teknologien har potentiale til at blive den dominerende metode til spildevandsrensning i verden. I sagens natur er efterspørgslen størst i de lande, hvor man har vandmangel eller af andre grunde er stærkt interesseret i at bruge det rensede vand. Det gælder blandt andet i USA, Mellemøsten og Kina,” siger Per Elberg Jørgensen, DHI Group, projektkoordinator for innovationskonsortiet MEMBIO.

Membran standser bakterier

Ved biologisk rensning optager nyttige bakterier vandets indhold af næringssalte og organisk stof. Traditionelt bundfældes bakterierne i form af slam, der fjernes fra vandet, men det kan man ikke gøre helt effektivt. Ved MBR ledes det rensede vand gennem en membran, der forhindrer alle partikler – herunder bakterierne – i at trænge igennem.

Membran-bio-reaktor teknologien fungerer ved, at det rensede spildevand ledes gennem en membran, som forhindrer partikler og bakterier i at trænge igennem.
Membran-bio-reaktor teknologien fungerer ved, at det rensede spildevand ledes gennem en membran, som forhindrer partikler og bakterier i at trænge igennem.

Resultatet er, at det rensede vand umiddelbart kan bruges for eksempel i et springvand, for det lugter ikke. Efter en let, yderligere behandling kan vandet bruges til markvanding eller andre tekniske formål. I princippet kan metoden i kombination med andre teknikker gøre vandet så rent, at det kan drikkes.

”I forhold til de fleste andre lande er Danmark begunstiget af rigelige mængder vand, men alligevel er MBR også interessant for os. Jo bedre man renser spildevandet, jo flere anvendelser vil man have for det rensede vand,” siger Per Elberg Jørgensen.

Store muligheder for eksport

Samtidig er Danmark kendt som et land med store kompetencer inden for spildevandsrensning.

”Hvis vi vil fastholde den rolle og dermed også eksportmulighederne på området, må vi nødvendigvis være med fremme inden for MBR,” understreger projektkoordinatoren.

Det er lykkedes gennem MEMBIO-konsortiet, bekræfter en af deltagende virksomheder:

”Som ny leverandør er du nødt til at satse på mindre anlæg i starten. Først når du har solide referencer, kan du gøre dig håb om at levere store anlæg. Det er vi godt på vej mod nu,” siger Nicolas Heinen, teknisk direktør, MBR-technologi, Alfa Laval Nakskov A/S.

Smart drift

Alfa Laval har leveret 40 MBR-anlæg til en række lande. Virksomheden, som primært producerer centrifuger og tilsvarende industrielt udstyr, har valgt at koncentrere sit udviklingsarbejde inden for MBR i Danmark, hvor fire medarbejdere arbejder fuld tid inden for området.

”Dannelsen af MEMBIO kom på et virkelig godt tidspunkt for os. Med kun fire medarbejdere er vi nødt til at prioritere vores tid. Derfor var der nogle områder, der interesserede os, men som vi var nødt til at udskyde at arbejde med selv. Dem kunne vi se, at andre partnere i konsortiet ville arbejde med. Det gælder for eksempel biologiske aspekter i forbindelse med dannelse af belægninger på membranerne. Ved at deltage i konsortiet kunne vi få den information,” siger Nicolas Heinen.

”Samarbejdet har lært os at operere anlæggene på en smartere måde, så man undgår belægninger, men uden at omkostningerne løber løbsk. Det betyder, at vi er blevet mere konkurrencedygtige, og vi forventer, at det vil hjælpe os til at øge salget af anlæggene. I MEMBIO er det vist, at metoden er god, og vi er nu i gang med at vise det samme på anlæg i fuld skala, som vi har leveret i udlandet.”

Vækst i Nakskov

Ifølge Alfa Laval direktøren vil deltagelsen i konsortiet understøtte fremtidens vækst:

”Ikke mindst for vores fabrik i Nakskov, hvor selve membranerne bliver produceret, er det afgørende, at vi kan sælge flere og større anlæg. For jo mere, fabrikken skal fremstille, jo lavere bliver prisen per kvadratmeter membran. På den måde kan vi gøre os yderligere konkurrencedygtige og skabe vækst i Nakskov. Vi er ikke i tvivl om, at vi kommer til at efterspørge mere arbejdskraft på området fremover.”

MEMBIO

Deltagerne i MEMBIO-konsortiet var: Grundfos Biobooster, Alfa Laval Nakskov, Novozymes, Mølleåværket, CP Kelco, DHI, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, DTU. Konsortiet løb fra 2008-2012.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020