Gå til indhold

Opslag: Søg støtte til udvikling af kunde- eller brugerdrevne rumdatabaserede applikationer gennem ESA’s ARTES kickstartprogram

Danske virksomheder har nu gennem ESA’s Business Applications Space Solutions-program (BASS) mulighed for at søge tilskud til markedsfeasibility- og tekniske studier. Formålet med studiet skal være at udvikle en eller flere applikationer baseret på rumdata. Frist for ansøgning er 8. november.

Hvad kan jeg søge midler til?

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS) øremærket 450.000 EUR til danske kickstartprojekter gennem Den europæiske rumorganisation (ESA) med ansøgningsdeadline d. 8. november 2024 kl. 13:00. Ansøgninger skal sendes direkte til ESA, og hvert projekt støttes med 75.000 EUR. Der er således afsat midler til at kunne støtte seks kickstartprojekter.

Kickstartprojekter hører under ESA’s ARTES BASS-program – et program for udvikling af produkter og services baseret på rumdata. Kickstartprojekter skal være kunde- eller brugerdrevne samt drage fordel af en integreret brug af ét eller flere rumaktiver. Ansøgningen kan både gælde eksisterende services eller produkter, der styrkes ved at inddrage rumdata, og udviklingen af nye services eller produkter, der er afhængige af rumdata.

Kickstartprojekter er tekniske studier eller markedsfeasibilitystudier, som skal udføres i tæt samarbejde med kunder og/eller brugere. De er især målrettet startups og SMV’er samt virksomheder, der ikke tidligere har arbejdet med rumbaseret innovation, men som ønsker at udvikle nye eller forbedre eksisterende services eller produkter baseret på rumdata. Alle danske virksomheder har dog mulighed for at søge om støtte.

Bemærk, at temaet for et kickstartprojekt ikke må overlappe med et af de af ESA allerede temabestemte kickstartprojekter.

Kickstartprojekter støttes med hver 75.000 EUR, hvilket skal udgøre 75% af de samlede projektomkostninger. Et kickstartprojekt kræver således en egenfinansiering på 25.000 EUR.

Støttemodtagere vil ud over økonomisk støtte også modtage rådgivning fra ESA.

Hvordan søger jeg?

For at komme i betragtning til en af de seks kickstartprojektkontrakter skal ansøgningen være indsendt direkte til ESA gennem esa-star senest fredag d. 8. november 2024 kl. 13:00 CET. Det er vigtigt, at du som ansøger tidligt i processen registrerer din virksomhed i esa-star, samt sætter dig ind i ESA’s ansøgningsproces (herunder hvilke krav ansøgningen skal opfylde), da de nødvendige dokumenter kan tage tid at indsamle.

Den danske ansøgningsvejledning kan findes nedenfor. Link til ansøgningsportal og de nærmere detaljer for ansøgningsprocessen kan findes ved at logge ind på esa-star:

Efter deadlinen vil ESA evaluere ansøgningerne på basis af egne krav og kriterier. Disse, samt kriteriernes associerede vægtningsfaktorer, er beskrevet nærmere på esa-star samt i den danske ansøgningsvejledning. UFS er ikke involveret i hverken ESA’s evaluering af ansøgninger eller tildeling af kontrakter.

Virksomheder, som ikke tidligere har arbejdet med ESA, har mulighed for at få sparring på deres ansøgninger hos ESA Business Incubation Center Denmark (ESA BIC DK). Centeret har opbygget en stor erfaring med at vejlede virksomheder igennem ansøgningsprocessen til ESA. Kontakt ESA BIC DK’s Space Commercialization Manager Poul Zimmermann Nielsen, pzn@esabic.dk, med Signe Tornager, sigtor@esabic.dk i cc, for at høre nærmere om mulighederne.

ARTES BASS Kickstart-workshop i samarbejde med ESA

ESA og UFS afholder en ikke-obligatorisk workshop målrettet ansøgere til ESA’s ARTES BASS kickstartprojekter. Formålet med workshoppen er at give et indblik i opslag, hvem det er rettet mod, og hvordan ansøgningsprocessen er strikket sammen.

Der vil undervejs være mulighed for at stille spørgsmål til og samtale med repræsentanter fra ESA og UFS.

Nærmere detaljer vil blive annonceret snarest muligt på UFS’s hjemmeside for rumområdet samt i Brug Rummet-nyhedsbrevet.

Vigtig information

Det er vigtigt, at du i god tid inden deadline registrerer din virksomhed i esa-star samt sætter dig ind i ansøgningsprocessen; herunder hvilke krav ESA stiller til ansøgningen. Processen er beskrevet nærmere i den danske ansøgningsvejledning samt ved login på esa-star.

Ved at indsende en ansøgning til ESA, accepterer virksomheden som ansøger, at Det danske rumkontor må publicere aktiviteten på hjemmeside, i nyhedsbrev og på LinkedIn, skulle virksomheden tilbydes en kontrakt med ESA.

Kontakt

Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: 72318202
Email: pse@ufm.dk
Alexandra Martinussen Vikner
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 95 01
Email: amv@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 25. september 2024