Gå til indhold

Færre blindgyder og mere fleksibilitet i de videregående uddannelser

13. april 2012
Regeringen vil sætte de studerende foran systemet og skabe bedre sammenhæng mellem de videregående uddannelser. En ny redegørelse lægger op til, at alle videregående uddannelser samles under én lov.

Studerende på fremtidens videregående uddannelser må ikke forsinkes af unødige barrierer og dobbeltuddannelse. I stedet skal de have mulighed for at sammensætte deres uddannelse, så de er bedst muligt rustet til arbejdsmarkedet.

I en redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem giver uddannelsesminister Morten Østergaard nu en række konkrete bud på, hvordan vi kan udvikle mere fleksible videregående uddannelser med større sammenhæng på tværs af uddannelserne.

Regeringen vil blandt andet fjerne barrierer for meritoverførsel, herunder meritgaranti for studier i udlandet, samt afskaffe behovet for suppleringsfag. Redegørelsen lægger også op til, at alle videregående uddannelser samles under én lov.

Morten Østergaard glæder sig til at udfolde de politiske sigtelinjer i tæt dialog med uddannelsessektoren.

– Institutioner under Uddannelsesministeriet har de sidste ti – 15 år været igennem en kolossal udvikling. Der har været en periode med meget fokus på de institutionelle forhold, fusioner og sammenlægninger samt etableringen af nye ledelser. Nu er der brug for, at vi udvikler sammenhængende videregående uddannelser for de studerende og det arbejdsmarked, de skal være en del af, siger Morten Østergaard.

Demografiske udfordringer, nye teknologier og en global konkurrence betyder blandt andet, at professioners traditionelle faggrænser overlapper i opgavevaretagelsen, og at uddannelsesgrænser nedbrydes. Det eneste forudsigelige om de fremtidige behov på arbejdsmarkedet er, at der er brug for en mangfoldighed af kompetencer, og at der ikke er nogen standardmodel for, hvilken kompetencepalet der bliver efterspurgt i fremtiden.

Det stiller nye krav til, hvordan de studerende kan indrette deres uddannelser. Derfor introducer redegørelsen det fleksible uddannelsesvalg, der giver alle studerende optimale muligheder for at kombinere deres uddannelse med elementer fra andre uddannelser på deres egen eller andre institutioner. Det skal naturligvis ske i dialog med institutionerne og med respekt for den faglige kvalitet og identitet i uddannelserne.

– Regeringen vil sætte de studerende foran systemet og skabe bedre sammenhæng mellem de videregående uddannelser. Derfor har vi samlet størstedelen af de videregående uddannelser i Uddannelsesministeriet. Mere sammenhæng betyder blandt andet, at der bliver færre blindgyder for de studerende, mere fleksibilitet og bedre mulighed for brobygning samt bedre meritpraksis. Målet er et uddannelseslandskab, hvor de studerende i langt højere grad kan tilpasse deres uddannelser til den virkelighed, de møder, når de står med deres eksamensbevis i hånden, siger Morten Østergaard.

Redegørelsen kan rekvireres i trykt udgave hos uddannelsesministeriet.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Chefkonsulent Lars Beer Nielsen, lni@fivu.dk, tlf. 7231 8053

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.

Handlinger tilknyttet webside