Du er her: Forside Publikationer 2014 Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed

Merindvandring af bacheloruddannede fra vestlige lande med uddannelsesspecifik udvandringssandsynlighed

Forsideillustrations tekst mangler
Analyse gennemført af Danish Rational Economic Agents Model (DREAM) med henblik på at belyse samfundsøkonomiske gevinster ved at tiltrække internationale studerende til kandidatuddannelser.
: 09. april 2014
: Danish Rational Economic Agents Model (DREAM) for Uddannelses- og Forskningsministeriet
: 2014
: 27

Uddannelses- og Forskningsministeriet har fået gennemført en ny analyse af de samfundsøkonomiske gevinster ved at tiltrække internationale studerende til hele kandidatuddannelser i Danmark.

Analysen er gennemført af Danish Rational Economic Agents Model (DREAM). DREAM 's analyse viser, at det overordnet er positivt for samfundsøkonomien at tiltrække internationale studerende på hele uddannelser, også selvom uddannelsen skal finansieres af den danske stat, som det er tilfældet for studerende fra EU/EØS-lande, og at en del af disse modtager SU.

DREAM har i den ny analyse nærmere belyst, hvad det betyder for den samfundsøkonomiske effekt af at modtage internationale studerende på kandidatuddannelser, hvis flere af disse modtager SU, og hvis flere af dem udvandrer.

Analysen viser, at en årlig tiltrækning af 1.000 flere EU/EØS studerende fortsat resulterer i en varig forbedring af de offentlige finanser, men at andelen af EU/EØS studerende, der modtager SU, ikke har en væsentlig indvirkning på størrelsen af effekten.

Til gengæld peger analysen på, at det har en markant negativ effekt, hvis det ikke lykkedes at fastholde de internationale studerende efter fuldført uddannelse. Det har altså noget større betydning for den samfundsøkonomiske effekt af flere internationale studerende, om de fastholdes i Danmark efter fuldført kandidatuddannelse end det har, om de får SU under deres kandidatuddannelse.

DREAM analysen omhandler kun internationale bachelorstuderende, der påbegynder en kandidatuddannelse i Danmark.

 

Senest opdateret 05. juli 2017