Du er her: Forside Publikationer 2015 Forskningsråd og fonde: Erfaringer med krav om formidling som bevillingsforudsætning

Forskningsråd og fonde: Erfaringer med krav om formidling som bevillingsforudsætning

Forsideillustrations tekst mangler
Hvilke erfaringer har forskningsråd og fonde med at kræve formidling af forskningsresultater som betingelse for en forskningsbevilling? Det svarer danske og udenlandske råd og fonde på i en kortlægning gennemført af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
: 29. maj 2015

Uddannelses- og forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af danske forskningsråd og fondes erfaringer med at kræve formidling som betingelse for at kunne modtage en forskningsbevilling. Kortlægningen er sket med udgangspunkt 14 offentlige råd og fonde i det danske forsknings- og innovationssystem samt udvalgte europæiske og internationale forskningsråd.

Kortlægningen viser, at formidlingsaktiviteter til en vis grad er baseret på frivillighed og forskernes interesse i at formidle deres resultater, men at der også hos mange af de adspurgte forskningsråd- og fonde stilles krav om formidling. Organisationerne arbejder med forskellige typer af krav, og der er forskel på deres muligheder for opfølgning og i sidste ende sanktionsmuligheder.

Kortlægningen viser tillige, at de fleste forskningsråd- og fonde opfordrer til og forventer, at deres bevillingshavere formidler forskningsresultaterne – som minimum i fagfællebedømte tidsskrifter og lignende, men i mange tilfælde også til et bredere publikum. Flere forskningsråd og -fonde angiver også, at de på anden måde arbejder med at fremme formidlingen af de offentligt finansierede forskningsresultater.

Senest opdateret 15. august 2019