Sourcing R&D - Sourcing Options and Differential Returns on R&D Investments
: 978-87-93151-49-9
: 2015
Siden begyndelsen af nullerne er andelen af danske virksomheders udgifter til outsourcet forskning og udvikling steget markant. Denne stigende brug af outsourcing, særligt til udlandet, kunne være begrundet i de klassiske argumenter om udflytning af arbejdskraft til lande med lavere lønninger, såsom Kina. Styrelsen for Forskning og Innovation undersøger derfor i denne rapport, om danske virksomheder får et merafkast på købt forskning og udvikling, som vil kunne opnås gennem omkostningsbesparelser. Til undersøgelsen er anvendt en stikprøve omfattende virksomheder, der løbende udfører forskning og udvikling og tegner sig for cirka 70 procent af dansk erhvervslivs forskning- og udviklingsaktivitet.
Den typiske, etablerede forskningsvirksomhed i Danmark får et afkast på cirka 20 procent af sine investeringer i egen og købt forskning og udvikling, men de får ikke et merafkast af købt forskning og udvikling. Dermed understøtter analysen konklusionerne i Styrelsens rapport om internationalisering af virksomhedernes forskning og udvikling, hvori virksomhederne peger på, at lønomkostninger kun i begrænset grad er afgørende for udflytning. Rapporten peger derimod på adgangen til specialviden som en af de afgørende faktorer.
Analysen viser endvidere, at hvor vi allerede er bekendt med, at investeringerne i egen forskning og udvikling er koncentreret på en lille gruppe af store virksomheder, så er koncentrationen af erhvervslivets outsourcede forskning og udvikling endnu mere koncentreret. De 50 største virksomheder målt på investeringer i egen forskning og udvikling står for 65 procent af erhvervslivets investeringer i egen forskning og udvikling. Den gruppe står endvidere for 85 procent af den forskning og udvikling, som er købt inden for egen koncern og for 72 procent af den forskning og udvikling, som danske virksomheder køber uden for egen koncern.
Handlinger tilknyttet webside