Ny konkurrence sætter 3 x 9 mio. kr. på højkant til de bedste løsninger på store grønne udfordringer
Hvordan forvandler vi CO2 til en ressource? Hvordan får vi en fremtid uden plastikaffald? Og hvordan får vi mad nok til alle? De tre udfordringer danner ramme om Green Challenge - en ny forskningskonkurrence og den første af sin art i Danmark.
- Vi har brug for, at forskningen finder nye veje, hvis en række af de helt store miljø- og klimaudfordringer skal løses. Derfor udskriver jeg Green Challenge, hvor forskere skal dyste om at udvikle nye banebrydende løsninger inden for tre store udfordringer. Jeg håber, at forskerne i samarbejde med virksomheder kommer med nye løsninger, der gavner miljøet, klimaet og vores fælles fremtid, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.
Konkret skal forskere i samarbejde med eksempelvis virksomheder og organisationer frem til august 2023 konkurrere om at udvikle forskningsbaserede løsninger, der adresserer de tre konkrete udfordringer. Dermed er Green Challenge også et initiativ, der styrker samspillet mellem forskere og virksomheder.
Det hold, som finder den bedste løsning på hver udfordring, eller som er kommet det længste skridt mod en løsning, bliver belønnet med en præmie på 9 mio. kr., der skal bruges til at realisere forskningsløsningen teknologisk og kommercielt. Løsningsforslagene bliver bedømt af et internationalt bedømmelsespanel.
- Det er første gang, at vi i Danmark bruger en konkurrence af den her størrelse til at drive strategisk forskning og innovation frem. Det nye er, at der dystes om at løse nogle konkrete udfordringer, der er lagt fast på forhånd, og at vinderne bliver bedømt på, om deres løsninger kan komme videre fra forskningsinstitutionerne og ud til virksomheder – altså, om løsningerne er mulige at kommercialisere. Endelig skal Green Challenge være med til at synliggøre, hvor stor betydning vores forskere har, når det gælder om at løse samfundets store udfordringer, siger Tommy Ahlers.
Som en del af konkurrencen bliver der nedsat et rådgivningsnetværk, der består af personer med erfaring inden for iværksætteri og investering og som har erfaring med at bringe forslag fra forskning til innovation. Deltagerne opfordres til at etablere et advisory board, som undervejs kan rådgive om de bedste løsninger. Medlemmer af rådgivningsnetværket kan inviteres til at indgå i deltagernes advisory boards.
Rådgivningsnetværket kommer blandt andet til at bestå af:
- Natasha Friis Saxberg, digital strateg, forfatter og bestyrelsesmedlem
- David Helgason, iværksætter
- Jes Broeng, direktør for DTU Entrepreneurship
Green Challenge indgik i aftalen om fordeling af forskningsreserven og øvrige forskningsprioriteringer for 2019, som alle Folketingets partier har indgået.
Følg løbende med på ufm.dk/greenchallenge for opdateringer om tidsplan og åbning for tilmelding.
- Læs pjece om Green Challenge - en forskningskonkurrence om at udvikle banebrydende løsninger, der giver håb for fremtiden
- Læs mere på temasiden om Green Challenge
For yderligere oplysninger, kontakt:
Om konkurrencen: Kontorchef Annemarie Falktoft, anfa@ufm.dk, tlf. 72318016
Uddannelses-og forskningsministeren: Pressekonsulent Trine Søndergaard, tri@ufm.dk, tlf. 7231 8009.
Handlinger tilknyttet webside