Gå til indhold

Rapport: Cases, potentialer og risici kunstig intelligens i forskning og innovation

Forsideillustrations tekst mangler
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) har fået udarbejdet en rapport om cases, potentialer og risici ved brugen af generativ AI (genAI) i forskning og innovation og forskernes anvendelse af genAI og vurdering af de forskningsetiske udfordringer ved genAI.
: 03. december 2024

GenAI har stået centralt i den danske forsknings- og innovationspolitiske debat det seneste år, blandt andet som hovedtema på Uddannelses- og Forskningsministerens topmøde i april, 2024. En ny rapport, som Center for Forskningsanalyse har lavet for DFIR, belyser potentialer og risici ved anvendelse af genAI i forskellige faser af forskningsprocessen og viser, hvordan forskere ved danske universiteter forholdte sig til og anvendte genAI i første halvdel af 2024.

Samlet set indikerer undersøgelsen, at genAI anvendes i begrænset omfang ved de danske universiteter. Det er kun inden for otte af de 32 anvendelsesområder, at mere end 25 pct. af forskerne anvender genAI. Det omfatter ofte mere rutineprægede opgaver primært i begyndelsen og i slutningen af forskningsprocessen, herunder litteratursøgning, udkast og omformulering af mindre tekststykker, men også til assistance til programmering og statistiske analyser. På baggrund af rapporten konkluderer DFIR, at der er stort potentiale for øget anvendelse af genAI blandt forskere i Danmark.

Kontakt

Anders Kamp Høst
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 80 92
Email: akho@ufm.dk
Thomas Trøst Hansen
Sekretariatsleder
Tlf.: +45 72 31 81 48
Email: ttrh@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
Senest opdateret 03. december 2024