Gå til indhold

Kapacitetsopbygningsprojekter inden for videregående uddannelse

Videregående uddannelsesinstitutioner kan kan samarbejde om kapacitetsopbygning af uddannelser og uddannelsessystemer i et eller flere tredjelande, der ikke er associeret med Erasmus+.

Acceptér marketing cookies for at se denne video.

Tillad venligst alle cookies for at se denne video.



Video: Erasmus+ Capacity Building in Higher Education, Europa-Kommissionen, 2022

Hvad er et kapacitetsopbygningsprojekt?

Et kapacitetsopbygningsprojekt inden for videregående uddannelse (Capacity Building in Higher Education) er et tværnationalt samarbejde mellem institutioner inden for videregående uddannelse i EU-medlemslande og tredjelande, der er associeret med programmet (Erasmus+) og tredjelande, der ikke er associeret med programmet. Projekterne arbejder med at støtte moderniseringen, kvaliteten og tilgængeligheden af videregående uddannelse i partnerlande. Det skal medvirke til både social og økonomisk udvikling i et eller flere tredjeland(e), der ikke er associeret med Erasmus+. Fokus i projektet er derfor på ét eller flere lande.

Et kapacitetsopbygningsprojekt forventes at understøtte EU's målsætninger og i særdeleshed Global Gateway strategien.

Hvilke aktiviteter støttes?

Der er tre typer kapacitetsopbygningsprojekter:

1. Fostering access to cooperation in higher education
Mindre projekter, som retter sig mod videregående uddannelsesinstitutioner i tredjelande, der ikke er associeret med programmet. Denne projekttype skal imødekomme nye ansøgere, underrepræsenterede lande eller regioner og målgrupper med færre muligheder. Tilskuddet ligger mellem 200.000-400.000 EUR, og projektet løber 2-3 år.

2. Partnerships for transformation in higher education
Projekterne retter sig også mod videregående uddannelsesinstitutioner i tredjelande, der ikke er associeret med programmet, men forventes at være mere innovative, have et bredere fokus og en større "impact" på både institutionernes styring og på forholdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv. Tilskuddet ligger mellem 400.000-800.000 EUR, og projektet løber 2-3 år.

3. Structural reform projects
Strukturelle projekter retter sig mod makroniveauet, det vil sige nationale videregående uddannelsessystemer og uddannelsespolitik i udvalgte tredjelande, der ikke er associeret med programmet. Her kan man lave aktiviteter, der udvikler politik, styrings- og ledelsessystemer, styrker relationer mellem det videregående uddannelsessystem og øvrige aktører og fremmer internationalisering. Det er et krav, at den nationale myndighed for videregående uddannelse i landet deltager. Tilskuddet ligger mellem 600.000-1.000.000 EUR, og projektet løber 3-4 år.

Hvem kan søge?

Et konsortium af videregående uddannelsesinstitutioner eller anerkendte sammenslutninger af rektor-, lærer-, eller studenterorganisationer fra EU-medlemsstater og tredjelande, der er associeret med programmet samt tredjelande, der ikke er associeret med programmet kan ansøge.

Tredjelande, der ikke er associeret med programmet kan være fra EU's regioner 1-3 og 5-11. Højindkomst lande kan ikke deltage. Se oversigt over regioner nedenfor.
Belarus og Rusland kan ikke deltage. 

Der skal indgå

  • Mindst fire organisationer
  • Mindst én videregående uddannelsesinstitution fra mindst to EU-medlemslande og tredjelande associeret med programmet og mindst to videregående uddannelsesinstitutioner fra ét eller flere tredjelande, der ikke er associeret med programmet (uden for EU).
  • Antallet af organisationer fra EU-medlemslande og tredjelande associeret med programmet må ikke være højere end antallet fra tredjelande, der ikke er associeret med programmet. 

Hvis der er tale om et "structural reform project", skal projektet inkludere den nationale myndighed, som er ansvarlig for videregående uddannelse i landet (f.eks. ministerium) som fuld partner.

Projekterne kan evt. involvere NGO'er, små og mellemstore virksomheder og andre organisationer med forbindelse til videregående uddannelsesinstitutioner.

Deltagende videregående uddannelsesinstitutioner fra et EU-medlemslande og tredjelande, der er associeret med programmet skal have et Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Det skal tilsvarende institutioner fra tredjelande, der ikke er associeret med programmet ikke, men de skal forpligte sig på ECHE-principperne. Du kan læse mere om ECHE her:

Hvor mange penge uddeles?

Det samlede projekt kan forløbe over to eller tre år og involvere aktiviteter af forskellig varighed. Structural Reform Projects kan forløbe over fire år.

Budgettet varierer, men ligger mellem 200.000 til 1 mio. EUR. Midlerne bruges til at dække udgifter til løn, rejse, ophold, udstyr og udlicitering.

Ansøgningsfrist

Der er ingen aktuel ansøgningsfrist. Den førstkommende ansøgningsfrist vil fremgå her af siden, når den er fastlagt.

En organisation ansøger om tilskud på vegne af hele partnerskabet hos EACEA (European Education and Culture Executive Agency) i Bruxelles. Der ansøges gennem EU's Funding & Tender Portal. 

Hvor finder jeg mere information?

I forbindelse med ansøgningen anbefales det at nærlæse afsnittet ”Capacity Building in Higher Education” i den aktuelle programguide for Erasmus+.

Her finder du blandt andet vurderingskriterier, budgetregler og landesatser for tilskud og en detaljeret redegørelse for forberedelsen af et kapacitetsopbygningsprojekt.

Al vejledning og behandling af ansøgninger varetages af EACEA (European Education and Culture Executive Agency) i Bruxelles.

Find inspiration og gode råd til samarbejdet med lande uden for EU gennem Erasmus+ i publikationen om den internationale dimension af Erasmus+.

Inspiration til kapacitetsopbygningsprojekter

Hør hvad deltagerne i TCA om kapacitetsopbygningsprojekter forventede sig af at mødes, og hvad de endte med at tage med hjem af læring og erfaringer:

Video: Filmet på TCA (Training and Cooperation Activity) i København, hvor der var fokus på kapacitetsopbygningsprojekter indenfor Erasmus+.

Kontakt

Therese Hyll Bruun
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 83 17
Email: thbr@ufm.dk
Jonas Bæk
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 84 44
Email: jona@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 01. juli 2025

Afsendere