Gå til indhold

Globale landmænd vinder OPU-konkurrencen 2022

"Martine og Emmanuel modtager 1. prisen på 7.000 kr. for en film, der i den grad sælger landbrugsfaget, men uden at romantisere det”, sagde formand for Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Stina Vrang Elias, da hun udnævnte de to landbrugselever som vindere i årets OPU-konkurrence.

Emmanuel Searty (tv) og Martine Ravnbøl (th), der har været 5 måneder med OPU-ordningen på Lofoten, er begge landmændselever fra Kalø Økologiske Landbrugsskole, hvor de studerer på linjen Global Organic Farmers.
Emmanuel Searty (tv) og Martine Ravnbøl (th), der har været 5 måneder med OPU-ordningen på Lofoten, er begge landmændselever fra Kalø Økologiske Landbrugsskole, hvor de studerer på linjen Global Organic Farmers.

En smuk, men samtidig uromantisk film om, hvad det kræver at producere gedeost på Lofoten, hvor bjergskråningerne er stejle og somrene korte.

Det var landbrugseleverne Martine Ravnbøl og Emmanuel Seartys vinderbidrag til OPU-konkurrencen 2022, der fejrer erhvervsuddannelseselever, der tager på oplæring i udlandet (OPU). En konkurrence, der udskrives af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, og hvis præmier finansieres af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Efter præmieoverrækkelsen, der fandt sted på Uddannelses- og Forskningsstyrelsens Erasmus+-konference, gjorde Martine Ravnbøl kort status over de fem måneder, hun og Emmanuel tilbragte på den økologiske gård Lofoten Gårdsysteri:

"Vi lærte nok mest om os selv. Vi blev kastet ud i så mange nye ting, vi aldrig før har prøvet. Vi er begge vokset op i storbyer rundt om i verden, så at komme ud på landet og arbejde i landbruget var nyt. Også selvom grundforløbet på Kalø havde forberedt os godt, så er det bare helt anderledes, når man står der i mellem 150 geder".


Acceptér marketing cookies for at se denne video.

Tillad venligst alle cookies for at se denne video.


Afsted igen

Og den første smag på udbyttet af et oplæringsophold i udlandet, har kun givet de to unge landmænd yderligere blod på tanden, når det kommer til at rejse ud, udvikle og dygtiggøre sig.

"I slutningen af december, når vi bliver færdige med første hovedforløb på Kalø, har vi tænkt os at tage 2-3 måneders oplæring et lidt varmere sted, da der ikke altid er så meget arbejde på gårdene i norden om vinteren", fortæller Martine Ravnbøl og fortsætter:

"I april vender vi tilbage til Skandinavien, for at tage på to forskellige gårde i Norge, måske en i Tyskland. Vi har 15 måneders oplæring tilbage, så der er mange steder, vi kan nå at opleve på den tid."

Mange vindere

Martine og Emmanuel er imidlertid ikke de eneste, der kan bryste sig af titlen som konkurrencevindere.

Traditionen tro kåres i alt seks vindere. Tre historie- og tre filmvindere. I år modtog Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i alt 22 bidrag fra elever fra 9 forskellige fag på ophold i 14 forskellige lande.

Andenpræmien på 5.000 kr. i filmkategorien gik i år til to jyske drenge, Alexander Engelbrecht Buch og Frederik Jakobsen, der har været afsted sammen i et år hos Mercedes-Benz i Tyskland som led i deres kontoruddannelse med speciale i administration. Corona betød, at drengene indledte deres tyske arbejdsliv over en online-forbindelse fra deres lejelejlighed i Stuttgart til hovedkontoret. Men på trods af det vanskelige udgangspunkt, vidner filmen om et seriøst og udbytterigt ophold.

Og endeligt løb Vera Høgh Omestad, der har stået i lære som møbelsnedker på Hawaii i 9 måneder, med tredjepræmien på 3.000 kr. I sin meget smukke film tager Vera os med til Dovetail Gallery & Design, hvor hun sammen med en anden lærling og mesteren Ben producerer hawaiianske møbler i eksotiske træsorter.

Historiekategorien

I historiekategorien gik tredjepræmien på 3.000 kr. til Anna Thomassen, der, uden at kunne et ord fransk, tog til Paris for at stå i lære som mediegrafiker ved et stort reklamebureau. Her blev hendes første opgave at designe logoet til en kampagne for kvinders ligestilling. En kampagne, som med hendes logo siden blev en stor international succes. Annas historie vidner om, hvor stort ansvar danske OPU-elever ofte bliver givet under deres oplæring i udlandet.

Andenpræmien på 5.000 kr. gik til Ane Rahbek fra Kold College, der har været 9 måneder i Canada som gartnerelev på Wheelbarrow Farm, hvor de ansatte sætter sig ind i Nordamerikas eneste 100% solenergi-drevne traktor, når der skal vendes jord eller sås nye afgrøder.

Ane får præmien for sin histories sproglige overskud og mange faglige noter om dyrkningsmetoder og bæredygtig forretning, herunder noten om ”Community Shared Agriculture”, hvor canadiske kunder køber sig andel i grøntsagshøsten for 12 uger ad gangen. Anes historie er desuden en personlig historie om at beslutte sig for at skifte retning i livet – fra et karriereræs i filmindustrien til gartneruddannelsen på Fyn.

Ane, der har fået tilbudt at blive to sæsoner mere i Canada, siger om den største læring eller overraskelse ved at rejse ud:

"Jeg tror, at min største overraskelse har været oplevelsen af, hvor 'disconnectede' vi som forbrugere er, når det kommer til, hvor vores mad egentligt stammer fra - hvor lang tid det tager, hvor mange ressourcer, det kræver og hvad der ellers er af arbejde med hver enkelt grøntsag i det daglige", siger hun.

Og førstepræmien på 7.000 kr. for den bedste historie. Den gik i år til Sebastian Friis Gerholt, der fra august i år har stået 3 måneder i kokkelære i Syditalien. Her har Sebastian rullet frisk pasta, fritteret squashblomster og fået skæld ud på napolitansk som var han ægte søn i den familiedrevne restaurant, hvor bedstemor hjalp til med at nippe bønner og alle gæster var stamgæster.

Hvem bedømmer?

Juryen, der bedømmer de indkomne historier og film, består af repræsentanter fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS), Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG)

Nyt navn - samme formål

Da Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i foråret 2022 udskrev konkurrencen blandt elever, der tager en del af deres danske erhvervsuddannelse i udlandet, var det for 10. år i træk.

Men det var samtidig under nyt navn, da PIU, der stod for Praktik i Udlandet, i 2022 blev omdøbt til Oplæring i udlandet (OPU) for at være ajour med den nye terminologi på erhvervsuddannelsesområdet.

Men det nye navn har ikke ændret ved ordningens indhold.

Konkurrencens formål er også fortsat det samme, nemlig at synliggøre mulighederne og inspirere flere til med økonomisk støtte fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag at rejse ud med deres fag.

Kontakt

Lise Frank
Fuldmægtig
Tlf.: 72318873
Email: lifr@ufm.dk
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen